Evlerinin gasp edilmesi yetmezmiş gibi bir de polisin saldırısına maruz kaldılar

Kentsel dönüşüme karşı mücadele eden Tozkoparan halkı, Danıştay önünde eylem yaptı.

Evlerinin gasp edilmesi yetmezmiş gibi bir de polisin saldırısına maruz kaldılar

İstanbul’un Güngören ilçesindeki Tozkoparan ve Küba mahallelerindeki yurttaşların kentsel dönüşüme karşı mücadeleleri sürüyor. Danıştay önünde eylem yapan mahalleli AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Sözlerini tutmazlarsa, gidin belediye önünde oturma eylemi yapın, ben de bizzat geleceğim” sözlerini hatırlatarak, “Biz de Güngören Belediyesi’nde bunu gerçekleştirdik ama Cumhurbaşkanımız gelmedi” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında İstanbul’un Güngören ilçesindeki Tozkoporan ve Küba mahallelerinde 2010’da kentsel dönüşüm planları, 2013’te ise riskli alan kararı Danıştay tarafından iptal edildi. Ancak bölge rapor dahi olmadan bir kez daha “riskli alan” ilan edildi, üstelik “acil yıkım” için uygulanan 6/A maddesi de devreye sokuldu.

Karar sonrasında konut sahiplerine bakanlık tarafından tebligat gönderilmiş ve yıkım çalışmalarına başlanacağı için evleri boşaltmaları istendi. Avukatların Danıştay’a Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine ikinci kez açtığı iptal davası 1 yılı aşkın süredir sonuçlanmadı.

Kararın hukuksuzluğan dikkat çeken mahalleli bir süredir eylemlerine devam ediyor. Ankara’ya gelen Tozkoparanlılar, eylemlerini Danıştay önünde sürdürdü. Yurttaşlar, yaklaşık 20 gün önce elektrik, su ve doğalgazlarının kesildiğini ve mağdur olduklarını dile getirdi.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

ANKA Haber Ajansı’na konuşan mahalle sakinlerinden Emine Aydoğan, mahallede yaşlıların ve kadınların katıldığı eylemlerine polisin sert müdahale ettiğini söyleyerek, “Biber gazı filan sıktılar üstümüze, bütün yaşlıları hep mağdur ettiler” dedi.

Su, elektrik ve doğalgaz olmadığı için yemek bile pişiremediklerini vurgulayan Aydoğan, “Evde mumla oturuyoruz. Dışarıdaki lambaları söndürmediler. Saat 2-3’e kadar hep dışarıda oturuyor halk. Uykusu gelen de mumla, elindeki fenerle evine giriyor, yatıyoruz” dedi.

‘2 BİN LİRA EMEKLİ MAAŞIYLA NASIL KİRA ÖDENİR?’

Aydoğan, evlerinin yıkılmasına karşı olmadıklarını ancak “kendilerine dayatılan sözleşmenin mağduriyet yarattığını” dile getirdi. Aydoğan, 2 bin lira emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını kaydederek, “Ben bu 2 bin lira maaşla ne yapabilirim. En ucuz kira 2 bin lira. Biraz yüksek, 3 odalı filan tutarsan, 3-4 bin liranın üzerinde. 1500 lira kira yardımı yapıyor ve onu da geri alacakmış sonra. Biz bunu nasıl karşılayacağız” diye konuştu.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Mahalle sakinlerinden Haluk Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, şunları belirtti:

“Bizim gibi mağdur olan, Üsküdar’daki bir vatandaş Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘Yalan söylüyorlar, bize verdikleri sözü tutmuyorlar’ demişti. Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Sözlerini tutmazlarsa, gidin belediye önünde oturma eylemi yapın, ben de bizzat geleceğim’ demişti. Biz de Güngören Belediyesi’nde bunu gerçekleştirdik ama Cumhurbaşkanımız gelmedi. Şimdi Ankara’dayız, inşallah Cumhurbaşkanımız sesimizi duyar. Gelir bizle beraber mağduriyeti gidermiş olur.”

AVUKAT: TAPULARA EL KONULDU

Mahallelinin avukatı Onur Cingil, yurttaşların evlerinin Hazine’ye devredildiğini aktararak, “Elektrik, su ve doğalgazın kesildiği, insanların mağdur edildiği, hiçe sayıldığı bir dönüşüm olmaz. İnsansız dönüşüm olmaz” dedi.

Cingil, “Bu insanların elektrikleri, suları, doğalgazları yok ve tapuları da yok. Tapulara devlet tarafından el konuldu” dedi.

Mahalleli adına ortak basın açıklamasını okuyan Serap Halis, Danıştay’ın riskli alan kararını iptal etmesini isteyerek, “Bir yılı geçen davanın sonuçlanmaması Tozkoparanlıları mağdur etmiştir… Geç gelen adaletin nimetlerini kupon arazi ve ranta dönüştürmek isteyen idare, Tozkoparan’da zulmetmeye devam ediyor” diye konuştu.