Etkisiz olduğu ispatlanan ilaç 'Sağlık Bakanlığı' tarafından dağıtılmaya devam ediyor

Sağlık Bakanlığı, bir faydası olmadığı belirtilen, hatta mide ve karaciğeri olumsuz etkilediği vurgulanan favipiravir etken maddeli ilacı Covid-19 hastalarına dağıtmayı sürdürüyor.

Etkisiz olduğu ispatlanan ilaç 'Sağlık Bakanlığı' tarafından dağıtılmaya devam ediyor

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; Sağlık Bakanlığı, etkisiz olduğu kanıtlanan favipiravir etken maddeli ilacı tedavi rehberinden çıkarmıyor. Milyonlarca Covid-19 hastasına ve hatta temaslılara dahi kullandırılan ilaç, uzmanların itirazlarına rağmen hastalara kullandırılmaya devam ediliyor.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), pandeminin ilk dalgasından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs tedavi protokolüne alınan favipiravir etken maddeli ilacın, Covid-19’da iyileşmeyi hızlandırmadığını açıkladı. Ancak, bilimsel çalışmalara rağmen Sağlık Bakanlığı milyonlarca lira ödeyerek satın aldığı ilaçları dağıtmayı sürdürüyor.

Hatta Sağlık Bakanlığı, son kullanma tarihi geçen favipiravir etken maddeli ilaçları da Covid-19 hastalarına dağıtırak bir skandala imza attı. Bu olayın gündem olmasının ardından da Türkiye Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yaptığı açıklamada “Son kullanma tarihlerinin güncellenmesi rutin bir işlemdir ” ifadelerini kullanmıştı.

İLACIN DAĞITILMASI HATA

Favipiravir etken maddeli ilacın Covid-19 tanısı konan hastalara bir faydasının olmadığını vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı, ısrarla ve anlamsız bir şekilde bu ilacı hastalara vermeye devam ediyor. Bakanlık son olarak bu ilacın hastalara verilmesini hekimlerin insiyatifine bıraktı. Bu ilacın dağıtılması bir hatadır ve tedavi rehberinden çıkarılması lazım. Bu ilacı milyonlarca hastaya kullandırttılar. Hatta sadece test sonucu pozitif olanlara değil temaslılara bile dağıtıldı.”

UYARDIK AMA DİNLETEMEDİK

“Favipiravir etken maddeli ilacın koronavirüs tedavisinde bir etkisinin olmadığı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da açıklandı” diyen eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman da şöyle konuştu: “Bu ilaç bütün dünyada kullanılmıyor neredeyse ama maalesef Türkiye’de kullanılmaya devam ediyor. En son bu ilacın kullanımı hekimlerin kararına bıraktılar. Bu da hekimler ile hastaları karşı karşıya getirmek anlamına geliyor. Bu ilacın bilimsel olarak bir etkisini olmadığı ispatlandı ve Sağlık Bakanlığı ilacın bilimsel verisini açıklayamadı. Pandeminin üçüncü ayından bu yana Favipiravirin kullanılmasının bir anlamını yok dedik ama dinletemedik. Bu ilaç hangi firmadan ne kadara alındı? Bunların açıklanması lazım ama maalesef ülkemizde hiçbir şey şeffaf değil”.

KARACİĞERİ YORUYOR

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül de geçen Ağustos ayında yaptığı açıklamada, “İlaç, bazı kişileri olumsuz etkilemiş olabilir. Çünkü bilindiği gibi sekiz ilaç alınıyor. Bu da mide ve karaciğeri yoruyor. Enzimleri yükseltiyor. Bu ilacın etkisiz olduğu, yurtdışında da birçok araştırma sonucunda ortaya konuldu. ABD, İngiltere, Almanya, Japonya dahil gelişmiş ülkelerde uzun süredir bu ilaç kullanılmıyor. Biz de çalışmamızda gördük ki bu ilacı aldığınızda olumlu bir etki görmüyorsunuz; solunum sistemini destekleyen bir ilaç değil. Enfeksiyonun ciğerlere inmesini önlemiyor” demişti.