Estonya Başbakanı Juri Ratas istifa etti

Avrupa Birliği ülkesi Estonya'da, partisinin bir gayrimenkul projesinde yapılan usulsüzlüğe karıştığı iddia edilen Başbakan Juri Ratas, görevinden istifa etti.

Estonya Başbakanı Juri Ratas istifa etti

Estonya’da Merkez Parti’nin başkanı olan Juri Ratas, başbakanlık görevinden istifa etti.

Ratas’ın istifa ettiği açıklanırken geçen haftalarda da hem partiden hem de kabineden bazı isimler yolsuzluk iddiaları üzerine istifa etmişti.

Başbakan Ratas’ın istifasını bugün cumhurbaşkanına sunacağını açıklayan sözcü Liisi Poll, “Cumhurbaşkanı istifayı kabul ettikten sonra yeni hükümeti kurmak için adım atacak” ifadesini kullandı.

Başkent Talinn’de bir gayrimenkul projesinde usulsüzlük yapıldığına dair iddialar üzerine soruşturma açılmış ve Ratas’ın partisinin bu sürecin arkasında olduğu öne sürülmüştü.

2016 yılından beri ülkenin başbakanı olan Ratas, 2016-2019 yılları arasında Merkez Parti, Sosyal Demokratlar ve Isamaa partilerinden oluşan koalisyonu yönetmişti.

2019 yılında yapılan seçim sonrasında Ratas’ın partisi Merkez Partisi, aşırı sağcı Estonya Muhafazakar Halk Partisi (EKRE) ve Isamaa ile koalisyon kurmuştu. Bu birliktelik hem Estonya’da hem de ülke dışında büyük tepki çekmişti. O dönemde Ratas’ın hükümeti birçok skandala tanık olmuş ve özellikle EKRE’nin liderleri baba-oğul Mart ve Martin Helme bu skandalların merkezinde yer almıştı.

2019 yılındaki genel seçimleri kaybeden Ratas, sürpriz bir şekilde sağcı partilerle koalisyon kurmuş ve bu durum büyük tepki çekmişti. Estonya’da genel seçimler Mart 2023’te düzenlenecek.