Ertuğrul Özkök: 'Türkiye Tarihini Değiştiren 110 Kadın' listesinde Merve Kavakçı da olmalıydı

"Meclis’e giren ilk başörtülü kadın milletvekili Merve Kavakçı da olmalıydı. Tabii bir de Türkiye’de başörtüsü hareketini başlatan Şule Yüksel Şenler olmalıydı. Ve bir de “Modern Mahrem” kitabı ile demokrasi tartışmasına çok önemli özgürlükçü bir boyutu getiren Nilüfer Göle de olmalıydı"

Ertuğrul Özkök: 'Türkiye Tarihini Değiştiren 110 Kadın' listesinde Merve Kavakçı da olmalıydı

Ertuğrul Özkök, “Türkiye Tarihini Değiştiren 110 Kadın” listesine eleştiri getirdi. Özkök, listede Nilüfer Göle, Merve Kavakçı ve Şule Yüksel Şenler de olmalıydı dedi.

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, bugünkü yazısında Doğan Satmış’ın “Türkiye Tarihini Değiştiren 110 Kadın” isimli kitabına ilişkin eleştirilerini yazdı. Ayşe Arman, Sibel Kekilli, Gülse Birsel gibi isimlerin yer aldığı kitap için, “Çok iyi, çok özgürce ve çok modern kafayla yapılmış bir liste” yorumunda bulunan Özkök, “Muhafazakâr kanadın kadınları neredeyse yok” eleştirisnde bulundu.

“Bu listede Nilüfer, Merve ve Yüksel de olmalı” diyen Özkök, “Tansu Çiller var, doğru bir seçim. Nazlı Ilıcak var, o da doğru bir seçim. Ama onlar varsa, Nazlı Ilıcak’la birlikte Meclis’e giren ilk başörtülü kadın milletvekili Merve Kavakçı da olmalıydı. Tabii bir de Türkiye’de başörtüsü hareketini başlatan Şule Yüksel Şenler olmalıydı. Ve bir de “Modern Mahrem” kitabı ile demokrasi tartışmasına çok önemli özgürlükçü bir boyutu getiren Nilüfer Göle de olmalıydı” ifadelerini kullandı.

Özkök, “Hepsi bir araya gelince güzel. Ve bütün bir Türkiye fotoğrafı çıkıyor ortaya” değerlendirmesinde bulundu.

Şule Yüksel Şenler, bugün “türban” ya da “sıkmabaş” diye bilinen baş örtme biçiminin tasarımcısı olarak biliniyordu.

1980’den sonra Zaman ve Milli Gazete gibi gazetelerde yazan Şenler, Huzur Sokağı adlı romanı da kaleme almıştı.

Şenler’in 1970’lerde kurduğu “İdealist Hanımlar Derneği”nin ziyaret eden genç kızlar arasında, Emine Gülbaran (Erdoğan) da vardı. Recep Tayyip Erdoğan ile Emine Hanım’ın evliliklerinde arabulucu olan isim de Şule Yüksel Şenler’di.