Erinç Sağkan'dan 'Gündoğdu Marşı' açıklaması

TBB’nin yeni başkanı Erinç Sağkan, Gündoğdu Marşı üzerinden hedef alınmalarına ilişkin "Kutlama için söylenen Gündoğdu Marşı üzerinden bile insanları kategorize etmenin yöntemini aradılar" açıklaması yaptı.

Erinç Sağkan'dan 'Gündoğdu Marşı' açıklaması

Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nda Metin Feyzioğlu’na karşı başkanlık seçimini Erinç Sağkan’ın kazanmasının ardından AKP ve MHP’ye yakın medya, Genel Kurul salonunda bazı avukatlarca söylenen “Gündoğdu Marşı” üzerinden Sağkan’ı ve ekibini hedef almıştı.

Sağkan, konuyla ilgili olarak Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuk olduğu programda bir açıklama yaptı.

“Kutlama için söylenen Gündoğdu Marşı üzerinden bile insanları kategorize etmenin yöntemini aradılar. Sevinçlerimiz ve üzüntülerimiz üzerinden bile karşıtlık, zıtlık, ötekileştirme yaşıyoruz. Bizim asıl mücadele etmek istediğimiz anlayış işte bu anlayış” diyen Sağkan, şu ifadeleri kullandı:

  • “Pazar günü sonuçların açıklanmasından itibaren hem avukat kamuoyundaki, hem de hukuk kamuoyundaki yurttaşların bu konuya ilişkin olarak gösterdiği sempati ve sevinç, genel kurul iradesinin büyük bir mutlulukla karşılandığını ortaya koyuyor. Bu geçtiğimiz 5 yıllık süreçte Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ayrıştırıcı dille ve tavırla ilgiliydi. İnsanlar TBB’deki genel kurulu seyretmeye gelmişlerdi ve çıkan sonuca birileri sevinecek, birileri ise mutlaka ki üzülecekti ve üzülen biz de olabilirdik. O gün “İzmir’in dağlarında çiçekler açar” diyen de oldu başka marşları da söyleyenler oldu. Bu sevinç gösterileri üzerinden insanları kategorize ve terörize etmenin yöntemini aramaya başladılar. Bizim zaten mücadele etmek istediğimiz anlayış bu anlayış.”
  • “Ülkeyi getirdikleri nokta bu. Sevinçlerimiz ve üzüntülerimiz üzerinden bile karşıtlık, zıtlık, ötekileştirme yaşıyoruz. Sevinç gösterilerinin bugün bazı köşe yazarlarının yazılarına kadar taşındığına şahit olduk ki sanki Türkiye’nin başka sıkıntıları yokmuş gibi. Dikkat edilmesi gereken husus bu sevincin karşı tarafı yıpratmayacak ölçüde, orantısızlık ölçüsü içerisinde olmasıydı. Kendi adıma ve yönetimimdeki arkadaşlarım adına buna çok dikkat ettiğimizi ifade edebilirim. Ama bugüne kadar yaşanan süreçten çok ciddi etkilenen avukat arkadaşlarımızın eğlenmeye hakkı vardı. Bunu da anlayışla karşılıyorum.”

NEDİR GÜNDOĞDU MARŞI?

Yeni TBB yönetimini hedef alan iktidar bloğuna ait medyanın “terörist marşı” dediği Gündoğdu Marşı, tam olarak nasıl ve zaman oluşturulduğuna dair çeşitli iddialar bulunsa da esas anlamını ülkemizde gençlik ve halk hareketlerinin yükselmeye başladığı 1960’lı yıllarda bulduğu biliniyor.

Marşın sözleri, o yıllarda olduğu gibi bugün de halen kampüslerde ve meydanlarda söylenegelen haliyle şöyle:

“Gün doğdu hep uyandık
Siperlere dayandık.
Bağımsızlık uğruna
Al kanlara boyandık.

Yolumuz devrim yolu
Gelin kardaşlar gelin
Yurdumuza düşman doldu
Vurun kardaşlar vurun.

İşçi köylü hep hazırız
Bozuk düzene karşı
Halk Savaşı vereceğiz
Emperyalizme karşı.”