Erdoğan'ın verdiği veriler kendine bağlı kurumunkiyle uyuşmadı

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen "İşçilerle Buluşma" programında konuştu. Erdoğan'ın verdiği veriler Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verileri ile örtüşmedi.

Erdoğan'ın verdiği veriler kendine bağlı kurumunkiyle uyuşmadı

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen “İşçilerle Buluşma” programında konuştu. “Farklı sektörlerde alın teriyle ekmeklerini kazanan kardeşlerimle bugün bu gazi mekânda, milletin evinde bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum” diyerek söze başlayan Erdoğan, buluşma için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’le birlikte Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a da teşekkür etti.

Birgün’de yer alan habere göre, konuşmasında “çalışmak kadar emeğinin karşılığını almanın ne kadar önemli olduğunun da gayet farkında olduklarını” belirtip “Bu hakların temini için gerektiğinde imkânları zorlama pahasına tercihimizi hep çalışanların emeklerinden yana kullandık” iddiasında buldu. AKP iktidarlığı dönemindeki milli gelir ve maaş artışlarına değinen Erdoğan, “Milli gelirimiz TL olarak yaklaşık 11 kat yükselirken, asgari ücretin 16 kata yakın artması bunun en somut örneklerinden. Aynı fevkalade yükselişi emekli maaşlarında da görmek mümkün. 27 kat artan emekli maaşları vardır” diye konuştu.

 

GERÇEKLER ANLATILMADI

Erdoğan’ın bu sözlerini Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verileri yalandı. Zira AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında milli gelir 362 milyar lirayken 2021’de 6,648 milyar lira bekleniyor. Aradan geçen 19 yılda milli gelirdeki artış 18,4 kat. Öte yandan asgari ücret ise aynı dönemde 184 liradan, 2 bin 825 liraya çıkarak 15,4 kat artmış. DİSK-AR da işçilerle buluşmada gerçeklerin anlatılmadığını belirterek sosyal medyada paylaşımda bulundu. Buna göre AKP’li yıllarda kişi başına milli gelir 12,1 kat artarken, ortalama emekli aylığı 9,4 kat, ortalama memur maaşı 8,7 kat, ortalama memur emekli aylığı 7,1 kat, kamu işçisi ücreti 6,9 kat arttı.