Erdoğan'ın görev almak istediği Afganistan ile ilgili Rusya'dan 'sivil savaş' açıklaması

NATO’nun Afganistan’dan askerlerini çekmesi üzerine Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bunun sonucu olarak ülkede sivil savaş çıkma ihtimali olduğunu söyledi. İttifakın yaklaşık 20 yıllık katılımına rağmen ülkede istenen sonucu elde edemediğini vurguladı.

Erdoğan'ın görev almak istediği Afganistan ile ilgili Rusya'dan 'sivil savaş' açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da ABD’nin 1 Mayıs’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye başlayacağını ve tam çekilmenin Dünya Ticaret Merkezi, İkiz Kuleler ve Pentagon’a yönelik terör saldırılarının 20. yıl dönümü olan 11 Eylül’e kadar tamamlanacağını duyurmuştu. ABD’nin ardından NATO tarafından yapılan açıklamada ise, “Birliklerimiz birlikte Afganistan’a gitti, şimdi birlikte çıkıyoruz” denilmişti.

Afganistan’dan geri çekilme çalışmaları hız kesmeden devam ederken, operasyona ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı’ndan “sivil savaş” açıklaması geldi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu yaptığı açıklamada, NATO’nun Afganistan’dan geri çekilmesiyle ülkede sivil savaş çıkma ihtimali olduğunu dile getirdi.

İttifakın, yaklaşık 20 yıllık katılımına rağmen ülkede istenen sonucu elde edemediğini aktaran Şoygu, bu durumu değiştirmek için acil önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan dün Taliban güçleri, Afganistan’ın Tacikistan ile ana sınır kapısını ele geçirmesi ABD’nin geri çekilme çalışmalarının son aşamasına başlamasından bu yana en önemli gelişmelerden biri olmuştu.

ABD’nin Afganistan’da 2 bin 500 civarında askeri ve 18 bine yakın sözleşmeli personeli bulunurken, NATO’nun ise Afganistan’da 7 bin 500 civarında askeri bulunuyor.