Erdoğan: İnandığım tek şey var, yüksek faizle bir yere varamayız

Erdoğan, ''Yüksek faize karşı olduğumu söylemek boşuna değil. Bütün bunları bu işi yaşayarak söyleyen birisiyim. Şu an karşımda ağırlık yatırımcılarımız var, birçoğunuzun faiz yükü altında ezildiğinizi biliyorum. Bu bankaların sizi nasıl sömürdüğünü biliyorum'' dedi.

Erdoğan: İnandığım tek şey var, yüksek faizle bir yere varamayız

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Ofisinde DEİK Yönetim Kurulu Üyeleri toplantısında konuşuyor.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başlıkları şöyle:

“Türkiye olarak ticaret diplomasisi alanında yeni bir sıçramaya ihtiyaç duyuyoruz.

2020 son ayında tüm zamanların ihracat rekorunu kırdık. Bu süreçte hep ihracatçılarımızın yanında yer aldık. Salgın döneminde sanal ticaret heyetleri, sanal fuarlar, elektronik ticaret faaliyetleri gibi organizasyonlarla ihracatçılarımızı desteklemeyi sürdürdük. Ağustos ayında devreye aldığımız kolay ihracat platformu dünyadaki emsallerine göre çok daha kapsamlı ve etkin hizmetler vermektedir.

102 ülkedeki 146 merkezde görev yapan ticari müşavirimizle dünyanın her yerinde ihracatçılarımızın yanında olduğumuzu gösteriyoruz.

Geçtiğimiz yıl başlayan yakın tarihin en şiddetli salgını sürecinde küresel ticaret, sermaye akımları, yatırımlar, turizm başta olmak üzere ekonomilerde tarihi daralmalar yaşandı.

Salgının seyrine ilişkin belirsizlikler önümüzdeki dönemi küresel ekonomi açısında daha da zorlaştırıyor. Türkiye olarak Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin  sağladığı avantajlar sayesinde sosyal bünyeyi ve ekonomiyi destekleyecek tedbirleri hızla devreye aldık. Nasıl bir musibetle karşılaşırsak karşılaşalım Türkiye’nin her türlü zorluğa, yeni gelişen fırsatlara ve farklı senaryolara hazırlıklı olduğunu herkese gösterdik.

Salgının etkileriyle mücadeleyi, hem makro ekonomik hem de mali alanda atacağımız adımlarla destekleyeceğiz.

TL, DOLARA KARŞI DEĞER KAZANMIŞ

Türk lirasının dolara karşı yüzde 12, Avro’ya karşı yüzde 10 düzeyinde değer kazandığını görüyoruz. Paramızın değerindeki artış ve altın fiyatlarındaki gerileme sayesinde kasım ayından bu yana merkezi yönetim borç stokumuz 150 milyar lira azaldı. Sadece bu netice bile 2020 yılı milli gelir tahminimizin yaklaşık yüzde 3’üne denk geliyor.

Ekonomi ve hukuk alanındaki reform gündemimizle ilgili yoğun gündemimizle ilgili yoğun bir hazırlık dönemini geride bıraktık. Yakında reformları kamuoyuyla paylaşacağız, reform gündemimize uygun adımları hızla hayata geçireceğiz.

Yüksek faize karşı olduğumu söylemem boşuna değil. Bütün bunları bu işi yaşayarak söyleyen birisiyim. Şu an karşımda ağırlık yatırımcılarımız var, birçoğunuzun faiz yükü altında ezildiğinizi biliyorum. Bu bankaların sizi nasıl sömürdüğünü biliyorum.

Bankalarımız ne kadar kâr etmiş bunu konuşuyor. Sen ne kadar yatırımcı kazandırdın bunu söylesene. Ne kadar yatırımcı var, ne kadar istihdam var bunu konuşmuyorlar. Bana yatırım, istihdam, üretim, ihracat lazım. Bu dördü yoksa hiçbir şey yok. Dünyaya bakalım faiz oranı ne? Japonya’da eksi, Avrupa 1-2, İsrail eksi. Biz yüksek faizlerle övünüyoruz ve birçok şirketimizi batırmakla övünüyoruz. Ben bunlara karşıyım. Mücadelem devam edecek. Kim ne derse desin. İnanmıyorum. Yüksek faizle bir yere varamayız.”