Erdoğan'dan sonra 5 ülkeden büyükelçilerine sınır dışı açıklaması

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesinden sonra 5 ülkeden açıklama geldi. 10 büyükelçinin henüz ülkeyi terk etmediği, Finlandiya Büyükelçisi'ne ise henüz bildirim gitmediği öğrenildi.

Erdoğan'dan sonra 5 ülkeden büyükelçilerine sınır dışı açıklaması

Erdoğan’ın Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçiye yönelik sözlerinin ardından 5 ülkeden açıklama geldi.

Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide, “Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi hak edecek bir şey yapmadı” dedi. AFP, İsveç’ten de benzer bir açıklama geldiğini aktardı. Her iki ülke yetkilileri de büyükelçilerinin ülkeyi terk etmesi yönünde kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass ise diğer 9 ülke yetkilileriyle yoğun görüş alışverişi içinde olduklarını söyledi. Kanada Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den büyükelçilerin sınır dışı edilmeleri konusunda net bir açıklama beklediklerini duyurdu.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı’ndan da açıklama yapıldı. Büyükelçi Danny Annan’ın Türkiye’yi terk etmesi yönünde kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığı aktarıldı. Açıklamada “İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz” ifadesine yer verildi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli ise sosyal medyadan bir mesaj paylaştı. “10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi, Türk hükümetinin otoriter yöneliminin bir işareti. Yılmayacağız.” dedi.

Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü Kati Piri de sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçilere destek veren Piri, Hollanda Büyükelçisi’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması gerektiğine yönelik açıklamasını hatırlattı. Tüm Avrupa Birliği’nin istenmeyen adam ilan edilecek büyükelçilere destek olması gerektiğini vurgulayan Piri’nin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Kavala’ya özgürlük isteyen bir tweet atması da dikkat çekti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, HOLLANDA BÜYÜKELÇİSİ’NİN SINIRDIŞI EDİLDİĞİ İDDİASINI YALANLADI

Alman Bild gazetesi ise Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’in Türkiye’den sınır dışı edildiğini öne sürüldü. Dışişleri Bakanlığı haberi yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Haber gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

10 BÜYÜKELÇİ HENÜZ TÜRKİYE’Yİ TERK ETMEDİ

Erdoğan’ın açıklaması sonrası Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki’ye ise Türkiye’yi terk etmesi yönünde bir bildirim gelmediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre 10 büyükelçi de henüz Türkiye’yi terk etmedi.