Erdoğan'a Merkez Bankası Başkanı dayanmıyor!

Bu kararla birlikte Merkez Bankasında son Cumhurbaşkanlığı kararıyla son iki yılda dördüncü Merkez Bankası Başkanı ataması yapılmış oldu.

Erdoğan'a Merkez Bankası Başkanı dayanmıyor!

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı da görevden aldı.

Resmi gazetede yayımlanan kararla Naci Ağbal görevden alınırken; yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun atandığı ilan edildi.

İki gün önce Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 200 baz puan artırarak yüzde 17’den yüzde 19 seviyesine yükseltmişti. Piyasaların beklentisi faizin 100 baz puan artırılması yönündeyken gelen 200 puanlık artışın Ağbal’ı koltuğundan ettiği yapılan değerlendirmeler arasında.

Zira Naci Ağbal henüz 4 ay önce aynı sebepten dolayı görevden alınan Murat Uysal’ın yerine atanmıştı. Önceki Başkan Murat Çetinkaya, Murat Uysal ve Naci Ağbal “faiz politikaları”nda Erdoğan ile ters düşmeleri nedeniyle görevden alınmış oldular.

2 YILDA 4 BAŞKAN!

Bu kararla birlikte Merkez Bankasında son Cumhurbaşkanlığı kararıyla son iki yılda dördüncü Merkez Bankası Başkanı ataması yapılmış oldu.

Aynı dönemde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etmiş, Bakan Yardımcıları da değiştirilmişti.

Erdoğan’ın Naci Ağbal’ın yerine atadığı, aynı zamanda Yeni Şafak gazetesi yazarı olan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise 26. Dönem AKP Bayburt Milletvekilliği yapmasıyla da tanınıyor.

Bankacı olan Kavcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsünü Denetim Uzmanı olarak bitirdikten sonra, İngiltere Hastings College’ta İşletmecilik üzerine eğitim gördü. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı.

Esbank TAŞ’de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Halk Bankası AŞ’de İstanbul Bölge Koordinatörü olarak görev aldı. Aynı bankada sırasıyla; Perakende Bankacılıktan, Esnaf-KOBİ Bankacılığından, Kredi Politikalarından, İnsan Kaynakları ve Organizasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfının Başkanlığını yürüttü. Bayburt Üniversitesi Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Galatasaray Spor Kulübü Kongre Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunlar Derneği Kurucu Üyesidir. ‘Ticari Bankalarda Sorunlu Kredilerin Yönetimi Çözüm Yolları ve Takibi’ ve ‘Enerji Sektöründe Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi’ adlı yayımlanmış 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunuyor.

AĞBAL’DAN İLK YORUM

Erdoğan’ın kararı ile görevden alınan Ağbal, “Sayın Cumhurbaşkanımıza Merkez Bankası Başkanlığı dahil bugüne kadar uygun görerek atadığı tüm görevlerden dolayı teşekkür ederim. Bugün itibariyle görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesin” diye yazdı.

İşte o kararname: