Erdoğan zamlar için tek yetkili kişi

Yeni vergi torbası, Genel Kurul’da kabul edildi. Düzenleme ile varlık yönetim şirketlerine ömür boyu vergi istisnası getirilirken Cumhurbaşkanı’na ise otomobilden tırnak makasına kadar zam yapma yetkisi verildi.

Erdoğan zamlar için tek yetkili kişi

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve yeni zamlar için Cumhurbaşkanı’na geniş yetkiler veren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla kabul edilerek yasalaştı. TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde, muhalefetin itirazları sonucu gazetelerin ilan hakkına el koyan düzenlemeden vazgeçildi.

TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen görüşmelerde, vergi torbasında yurttaşların bütçesini doğrudan etkileyecek yeni zamların önü açıldı. Yeni düzenlemeye göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel tüketim vergisi ile sigaradan alınan vergiyi üç katı artırma yetkisi verildi. Böylece otomobilden çamaşır makinesine, tırnak makasından oyun konsollarına kadar çok sayıda ürüne yeni zamlar yapılmasının yolu açıldı.

Teklifle varlık yönetim şirketlerine de yeni ayrıcalıklar tanındı. Bu şirketlerin kuruldukları yıl ve bunu izleyen beş yıl içerisinde muaf olduğu damga vergisi, harç ve Rekabet Kurumu payı istisnasının süresi, “şirketin faaliyet göstereceği tüm yıllara” yayıldı. Böylece bu şirketler, ömür boyu vergi istisnasına sahip oldu. AKP, muhalefetin tepkilerinin ardından teklifte bazı değişikliklere de imza attı. Buna göre, Kurumlar Vergisi beyannamesinin bir ay erkene alınmasından vazgeçildi. Bu değişikliğin, özel sektör temsilcilerinin talebi üzerine, haksız cezaların önüne geçilmek için yapıldığı ifade edildi.

Teklifte ayrıca, yerel ve ulusal gazetelerin ilan haklarına yönelik darbe niteliğindeki düzenlemede de değişikliğe gidildi. Teklifin kabul edilen haline göre, 3 bin 600 TL ve üzeri resmi ilanların yerel gazetelerde veya Türkiye genelinde yayın yapan günlük bir gazetede yayınlanması uygulamasına devam edilecek. Bununla birlikte ilanlar aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden de yayımlanacak.

ADALETSİZ TEKLİF

Teklife muhalefet milletvekilleri yoğun itirazlarda bulundu. Cumhurbaşkanı’na yeni zamlar için yetki veren düzenlemenin halka yükünün ağır olacağını ifade eden CHP Milletvekili Selin Sayek Böke, “Buzdolabının, klimanın, bulaşık makinesinin, çamaşır makinesinin, tıraş makinesinin ÖTV’si yüzde 7, deodorantın, tırnak makasının ÖTV’si yüzde 20 ama yatın, teknenin, kotranın, taksi plakası için alınan otomobil plakasının, elmasın, yakutun, pırlantanın ÖTV’si yok” dedi.

İktidarın siyasi tercihi sonucu yurttaşların adaletsiz vergi düzeni ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Böke, “Yüzde 99’un cebinden alıp yüzde 1’in cebine koyarak kendisini var eden bir küçük grubun, imtiyazlı azınlığın ekonomik düzenini sürdürmeyi tercih eden bir rejim var karşımızda. Bu teklif de işte bu adaletsizlikleri gidermekten çok ama çok uzak” diye konuştu