Erdoğan: Hükümranlık alanlarını korumanın peşinde olanlar var

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Üniversitelerin birbirinin kopyası olmaktan çıktığını iddia eden Erdoğan, "Lakin hala devlet ve toplumdan kopuk hükümranlık alanlarını korumanın peşinde olanlar var" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Hükümranlık alanlarını korumanın peşinde olanlar var

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı’nda konuştu.

Bu projenin hayata geçirilmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, “Hamdolsun YÖK artık engellemelerle uğraşmak yerine milletimize ve onun değerlerine hizmet eden yeni bir kuruma dönüştü” dedi.

Türkiye’de üniversite öğrencisi sayısının 8 milyona yükseldiğini belirten Erdoğan, “Ülkemiz Avrupa’da üniversiteye erişim sayısında ilk sıraya çıktı. Bu artışta kız öğrencilerimizin önemli bir yer tutmasıdır. Üniversitelerde daha önce yüzde 42 düzeyinde olan kız öğrencilerimizin oranı bu yıl itibarıyla yüzde 49’a yükseldi. Bütçeden üniversiteler için ayırdığımız pay da ciddi oranda artmıştır” diye konuştu.

Erdoğan, kalite odaklı yapısal dönüşümlerin gerçekleştiğini ifade ederek “Yükseköğretim Kalite Kurulu ilk defa bu dönemde kuruldu. AR-GE ve inovasyonu teşvik eden işbirliğine açık bir iklimin oluşmasını, tematik alanlarda ihtisaslaşmasının sağlanmasını hedefliyoruz. Tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz, farklı değerler üretir hale gelerek birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır” ifadesini kullandı.

Erdoğan, isim vermeden bazı üniversiteleri “Kişisel ve zümrevi çıkarlarını ‘demokrasi ve özgürlük’ maskesi altında pazarlayanların gerçek yüzlerini ortaya dökmeyi sürdüreceğiz. Hala eski Türkiye’nin alışkanlıklarıyla, hükümranlık alanlarını korumanın peşinde olanlar da var ama onlar da bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar” sözleriyle hedef gösterdi.

2006 yılından sonra kurulan üniversitelerden 5’ine özel misyon verdiklerini anlatan Erdoğan, “Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak bir yapıya kavuşmalarını istiyoruz. Bu üniversitelerimizin başarısız olmasını isteyenler olduğunu da biliyoruz. Bu üniversitelerimizin de asırlık kurumları geride bırakarak dünyada ilk 1000’e girme başarısı gösterenler var” ifadesini kullandı.

Bugün dünyanın dört bir yanından 200 bini aşkın öğrencinin Türkiye’de eğitim gördüğünü vurgulayan Erdoğan,”UNESCO verilerine göre öğrenci çekme konusunda Türkiye dünyada ilk 10 ülke arasına girmiştir. Cumhurbaşkanlığı olarak imkanlarımızı gençlerimizin nitelikli eğitim alması için seferber etmiş durumdayız. En kıymetli değerlendirmeler uluslararası alanda yapılanlardır.

Polonya sürecinde ülke karnelerini değerlendirmek amacıyla 2 veya 3 yıl arayla bakanlar düzeyinde toplantılar düzenleniyor. Toplam 13 başlık altında yapılan değerlendirmede Türk eğitimin tam puan aldığı başlık sayısı 4’den 10’a çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde yükseköğretim sistemimizin rekabet gücünü daha da arttırmak için adımlar atmayı sürdüreceğiz” dedi.

YÖK Anadolu Projesi’ne ilişkin olarak bilgiler veren Erdoğan, “15 genç üniversitemizin proje kapsamına alınan 63 bölümdeki öğrenciler derslerini kıdemli hocalardan alacaklar. Burada önemli olan projenin gönüllülük esasıyla yürütülmesidir” dedi. Erdoğan, proje kapsamında Anadolu’daki 15 üniversite ile 12 köklü üniversite arasındaki eşleştirmenin şu şekilde yapıldığı aktardı:

“Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi ile Bursa Uludağ Üniversitesi, Bartın Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ile Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi ile Ege Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ile Ege Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi, Munzur Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi, Siirt Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi.
Böylece mesela Hakkari Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’ndeki öğrenci Ankara Üniversitesi’nden, Bartın Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden, Bayburt Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi Gazi Üniversitesi’nden, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Hacettepe Üniversitesi’nden ders alabilecek.”

YÖK’ün uygulamaya koyacağı bir başka projenin müjdesini de vermek istiyorum. YÖK Akademik Kariyer Liyakat Projesi’dir” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Doktoraları insan kaynaklarının yükseköğretimimizde liyakat odaklı istihdamına olanak sağlamaktır. Hazırlıkları tamamlanan bu projeyi önümüzdeki hafta uygulamaya geçiriyoruz. Dünyanın önde gelen üniversitelerinin saygın hocalarına, uzaktan eğitim yoluyla ülkemizde ders vermelerine imkan sağlayacak çalışmadır. Öğrencilerimizin uluslararası bir bütünleşmeye adım atmaları ve farklı akademik kültürlerle tanışmalarına imkan sağlamaktır.”