Erdoğan, yeni ekonomik tedbirleri açıkladı

AKP'li Cumhurbaşkanı Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, yeni ekonomik tedbirleri açıkladı

Kabine toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yıl lisans burs ve kredileri üniversitesi öğrencilerinde 850 liraya yüksek lisans öğrencilerden 1700 liraya doktora öğrencilerinde 2500 liraya çıkarıyoruz.” dedi.

“Bu yıl lisans burs ve kredileri üniversitesi öğrencilerinde 850 liraya yüksek lisans öğrencilerden 1700 liraya doktora öğrencilerinde 2500 liraya çıkarıyoruz.”

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

STOKÇULUK

Erdoğan, yaşanan enflasyonunu sebebini artan stokçuluk faaliyetleri olduğunu ileri sürdü:

“Ekonominin rasyonel işleyişiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan finans hareketlerinin ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarının yol açtığı sıkıntılar elbette hepimizin canını yakıyor. İnancı, onuru, vatanı ve onlar kadar aziz bildiği değerleri uğruna gerektiğinde hayatını bile ortaya koyan bir millet olarak bu konjonktürel sıkıntılarla başa çıkabilecek iradeye biz sahibiz. Hükümet olarak gereken adımları atıyoruz. Stokçuluk ve fahiş fiyatla milletimizin günlük hayatını zorlaştıranlar hakkında bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarımız harekete geçmiştir. Asgari ücrette yüzde 50’nin üzerinde atış yaparak en düşük gelir rakamını 4 bin 250 liraya çıkardık. Gelir vergisini ve damga vergisini kaldırarak işverenlerimizin yükünü de 450 lira azalttık.”

DÖVİZ KURUNA MÜDAHALE

“Kurdaki dalgalanmayı durdurarak nispi bir istikrarı sağlamak için serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde yeni araçları devreye alıyoruz” diyen Erdoğan, önümüzdeki günlerde hayata geçirecekleri yeni tedbirleri şöyle açıkladı:

“Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Dövizin muhtemel getirisine TL varlıklarda kalarak ulaşılmasını sağlayacak bu yeni araç şöyle işleyecek: İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstündeyse aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak.

Ayrıca TL varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devereye alacağız. Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkıysa TL olarak ihracatçı firmaya ödenecek.

Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artırmak için devlet katkısı oranını yüzde 5 daha artırarak yüzde 30’a çıkartıyoruz.

VERGİ İNİDİRMİ

Kurum kazançları üzerindeki vergi yükünü azaltarak uluslararası rekabeti desteklemek ve yatırımı teşvik etmek amacıyla ihracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlıyoruz.

KDV’yi etkinliği, adaleti ve basitleştirmeyi sağlamak amacıyla yeniden düzenliyoruz. Bu adımla amacımız kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, iş ve yatırım ortamını iyileştirmek, ihracatı özendirmek ve firmalarımızın KDV iadesi yoluyla finansmana hızlı erişimini sağlamaktır.

Kâr payı üzerinden yapılan vergilendirme ve bu gelirin beyanı, yatırımcılar açısından caydırıcı bir maiyet arzader hale gelmiştir. Bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10’a indiriyoruz.

Yatırım fon ve ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisinden istisna olmasına karşılık diğer fon ve ortaklıklardan elde edilen kâr paylarının iştirak kazançları istisna dışındaydı. Bu farklılığı da ortadan kaldırıyoruz.

KARIN AĞRILARINI BİLİYORUZ

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yaparak, AKP iktidarına çağrıda bulunmuştu. “Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir” denilen açıklamada, genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına “hızla dönülmesi” çağrısı yapılmıştı.

Kabine toplantısı ardından açıklamada bulunan Erdoğan, TÜSİAD’ı hedef aldı. “Bilimsel kurallara dönelim diyenlerin karın ağrısını gayet iyi biliyoruz” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Hedeflerimiz doğrultusunda azimle yolumuza devam edeceğiz. Bu vesile ile bir müjdede memurlarıma vermek istiyorum. Memurlarımızı bu kapsama alarak ücretlerini arttırıyoruz. Ekonomi programımıza yönelik eleştirileri dinliyoruz. Kurdaki dalgalanmadan canını yandığı için söylenen vatandaşımızı anlıyoruz. Bununla birlikte Türkiye’nin ekonomide hak ettiği yere gelmesinin önüne çelme takanlara müsaade etmiyoruz. Geçmişte gazete ilanları ile hükümet devirip hükümet kurmayı alışkanlık haline getirenlerin, bilimsel kurallara dönelim diyenlerin karın ağrısını gayet iyi biliyoruz.

Türkiye burada, Türkiye çökmedi ya. Ey TÜSİAD, bak Türkiye nerede? Siz hala bu iktidarını nasıl indiririz bunu hesabını yapıyorsunuz? Utanmadan Bay Kemal ile erken seçim tartışmaları yapıyorsunuz? Bunlar rüyadır rüya Haziran 2023’ü bekleyeceksiniz.

Antalya G20’de bu kardeşinize bütün liderler, siz bu PPP ile ne yaptınız, bunu bize anlatın? Ve orada biz tüm liderlere yap işlet devreti anlattım. Para hazır gelmiyor, kaynak üreteceksiniz. Bu şehir hastanelerinin niye yapılmasını istemiyorlar? İstemiyorlar çünkü benim vatandaşımız modern hastanelere kavuşmasın. Biz bunları yaptık, hala yapmaya devam ediyoruz.”