Erdoğan ve Putin arasında 'Afganistan' mutabakatı

Erdoğan ve Putin'in telefon görüşmesinde Afganistan konusunda 'ikili koordinasyonun güçlendirilmesi konusunda' mutabık kalındığı belirtildi.

Erdoğan ve Putin arasında 'Afganistan' mutabakatı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, ağırlığını Afganistan ve Taliban konusunun oluşturduğu görüşme için şöyle denildi:

“Afganistan’daki durum ayrıntılı olarak ele alındı. Ülkede istikrar ve iç barışın sağlanması, düzen ve hukuka sıkı sıkıya bağlılığın önemi vurgulandı. Terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede görevlerin öncelikli niteliği vurgulandı. Afgan meselelerinde ikili koordinasyonun güçlendirilmesi konusunda mutabık kalındı”

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre ise Erdoğan görüşmede, “Kabil Havaalanının güvenliği ve işletilmesi sorumluluğunu, uygun şartların oluşması halinde gelecekte de devam ettirebileceklerini” tekrarlarken
“Afganistan’da yumuşak bir geçiş olmasını temenni ettiklerini belirterek, Taliban’ın geçmişteki hatalarını tekrarlamamasının, tüm etnik gruplara yönelik kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmesinin ve verdiği sözleri hayata geçirmesinin önemli olduğunu” dile getirdi.

Erdoğan,” Taliban’ın verdiği ılımlı mesajları şimdilik müspet karşıladıklarını, ancak Taliban’ın sözlerinin değil eylemlerinin önümüzdeki sürecin şekillenmesini sağlayacağını” belirtti.