Erdoğan ve Davutoğlu'nun kişisel verilerini araştıran SGK çalışanları hakim karşısında

Erdoğan ve eski Başbakan Davutoğlu'nun kişisel verilerini sorguladıkları iddia edilen çoğu SGK çalışanı 20 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erdoğan ve Davutoğlu'nun kişisel verilerini araştıran SGK çalışanları hakim karşısında

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun kişisel verilerini hukuka aykırı olarak sorguladıkları gerekçesiyle çoğu SGK çalışanı 20 sanığın yargılanmasına İstanbul 36’ıncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

ANKA’nın aktardığına göre, Çağlayan Adliyesi’ndeki duruşmada sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Erdoğan ve SGK avukatlarının, zarar gördükleri gerekçesiyle katılma taleplerinin kabul edildiği duruşmada ifade everen sanıklar, sadece merak yüzünden kişisel verilere baktıklarını, ancak bu bilgileri hiçbir yere kaydetmediklerini ve kimseyle paylaşmadıklarını ifade ettiler.

SGK memuru F.T üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek, “Bilgisayarlar sürekli açıktı ve şifreler klavyenin altında yazılı, bu nedenle gerek stajyerler gerekse diğer çalışanlar sisteme girebiliyordu. Hiçbir şekilde Cumhurbaşkanı’nın bilgilerini sorgulamadım. Kimin sorguladığını da bilmiyorum. Ayrıca suç tarihlerinde aday memurdum. Beraatımı talep ederim” dedi.

Sanık A.K. olay tarihinde aday memur olduğunu söyledi ve “Meraktan dolayı Başbakan’ın kimlik bilgilerini sorguladım. Suç olduğunu bilmiyordum. Herhangi bir yere kayıt etmedim. Kimse ile paylaşmadım. Beraatımı talep ederim”diye konuştu.

SGK memuru sanık H.G. de yaptığı savunmada, “Üzerime atılı suçlamaya bir diyeceğim yoktur. Cumhurbaşkanı’nı çok severim. Olay tarihinde doğum tarihini merak ettiğim için baktım. Hiçbir şekilde kayıt yapmadım ve birisine de vermedim. Beraatımı talep ederim” dedi.

SGK’da memur olarak çalışanlardan P.Y. ise savunmasında, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın TC’sini internetten görmüştüm. Meraktan dolayı girerek baktım. Herhangi bir yere kayıt etmedim. Kimseyle de paylaşmadım. O dönemde aday memurdum. Yasak olduğunu bilmiyordum. Bu konuda bizi bilgilendirmediler. Beraatımı talep ederim” ifadelerini kullandı.

Üzerine atılı suçlamaya diyeceği bir şey olmadığını söyleyen SGK’de memur sanık S.Ş, “Ahmet Davutoğlu siyasete atılmadan önce kendisinden ders almıştım. Bu nedenle merakımdan dolayı bilgilerini girerek baktım. Ancak kimse ile paylaşmadım. Bir yere de kayıt etmedim. Ayrıca Sayın Davutoğlu bir yıl önce tüm şikayetlerinden feragat etmiştir. Beraatımı talep ederim” dedi.

İş yeri tescil servisinde çalışan SGK memuru sanık Z.A, “O dönem Fatih Belediye Başkanı olan Mustafa Demir’in bilgilerine ihtiyacımız vardı. Sayın Cumhurbaşkanı’nın kimlik bilgilerini daha önce internet üzerinden öğrenmiştim ve bilgilerini biliyordum. Cumhurbaşkanı da kamu görevlisi olduğu için merak ile Mustafa Demir’in bilgilerini öğrenebilirim düşüncesi ile Cumhurbaşkanı’nın bilgilerini girdim. O anda iş yoğunluğundan dolayı sonucunu düşünemedim. Bu bilgileri hiçbir şekilde bir yere kayıt etmedim ve bir yerde paylaşmadım” diye konuştu.

SGK Başkanlığı avukatı ise ifadesinde suçtan zarar gördüklerini belirterek, davaya katılma talebinde bulundu. İddianamede mağdur olarak yer alan Erdoğan’ın avukatı ise suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle mahkemeye katılma talebi dilekçesi sundu. Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, eksikliklerin giderilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Erdoğan ile SGK avukatlarının davaya katılma taleplerini kabul etti ve diğer sanıkların ifadesinin alınması için duruşmayı erteledi. İddianamede, 19 sanığın, 2015-2016-2017 yıllarında “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar, bir sanığın ise zincirleme olarak “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçundan 3 yıl 9 aydan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.