Erdoğan açıkladı: 1 Temmuz'dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları kalktı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Temmuz'dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırıldığını açıklarken, "Müzikle ilgili kısıtlamayı da 24:00'e çekiyoruz. Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yok." dedi.

Erdoğan açıkladı: 1 Temmuz'dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları kalktı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sona erdi.

Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Erdoğan, sokağa çıkma kısıtlamalarının 1 Temmuz’dan itibaren kaldırıldığını açıkladı. Pandemi boyunca tartışılan gece yasaklarının kaldırıldığını açıklayan Erdoğan, kısıtlamaların adeta Covid-19’la ilgili olmadığını itiraf eder nitelikte ifadeler kullanarak, “Müzikle ilgili kısıtlamayı da 24:00’e çekiyoruz. Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yok.” dedi.

NATO Zirvesi, ABD Başkanı Biden ile görüşme, Azerbaycan programları ve salgınla mücadeleyle ilgili açıklama yapan Erdoğan, Türkiye’nin salgın mücadelesinde dünyanın ‘parlayan yıldızı’ olduğunu öne sürdü.

Erdoğan’ın toplantı sonrası yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

NATO ZİRVESİ

“NATO zirvesiyle başlayan, Azerbaycan’daki temaslarımızla devam eden yoğun bir haftayı geride bıraktık. Bugünkü Kabine toplantısında bu yoğun programlar enine boyuna değerlendirdik. Türkiye, 1952 yılında NATO’ya katılmıştır. Ülkemiz tehditlerle mücadele için NATO üyesi olurken ekonomiden ticarete kadar yeni bir tercihte bulunmuştur. Türkiye ittifaka karşı sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmiştir. Soğuk savaş sonrası bölgesel krizler, terör ve salgın gibi sorunlarla yüzleşirken, NATO’nun önemi bir kez daha görülmüştür. Irak’tan Suriye’ye, Filistin’den Libya’ya kadar can yakıcı durumda NATO kendisinden beklenen güçlü iradeyi ortaya koyamamıştır.

Bu zirvede bir kez daha görülmüştür ki Türkiye’siz bir NATO’nun varlığını sürdürmesi güçtür. Türkiye en çok desteğe ihtiyaç duyduğu dönemde yalnız bırakılmış olmasına rağmen NATO’nun korunması önemini kabul etmektedir. Bu anlayışla hükümlülüklerimizi yerine getirirken bir kez daha aynı sıkıntıların yaşanmaması için tekliflerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde hem ittifakla hem de müttefiklerimizle daha yakın ve olumlu işbirliği içinde olacağız.”

BİDEN İLE GÖRÜŞME

“Bu çerçevede Litvanya Cumhurbaşkanı, Letonya Cumhurbaşkanı, Macaristan Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı, Birleşik Krallık Başkanı, Almanya Şansölyesi, İspanya Başbakanı, Hollanda, Yunanistan Başbakanı, ABD Başkanı ile bir araya geldik. Sayın Macron, Miçotakis ve Biden ile doğrudan temaslarımızı sıklaştırma konusunda mutabık kaldık. Çözüm yollarını bulma konusunda karşılıklı olarak ifade ettik.

Biden ile yapılan görüşme göreve geldikten sonra ilk yüz yüze yapılan görüşme açısından çok önemliydi. Bu görüşmede ülkelerimiz arasında bilinen sorunları karşılıklı ifade ederek tekrar ortaya koyduk. Bununla kalmadık, asıl bundan sonraki işbirliği kapsamında görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Biden ile bundan sonraki iş birliğimiz konusunda verimli bir görüşme yaptık.”

ABD ile üstesinden gelinemeyecek hiçbir meselenin bulunmadığı konusunda mutabık kaldık. ABD ile de yakın müttefiklik ilişkileri geliştirmeye hazırız. ABD ile olumlu ve yapıcı bir temelde yeni bir dönemin kapısını araladığımıza inanıyoruz.”

AZERBAYCAN

“Azerbaycan’daki programlarımız için salı günü geç de olsak Bakü’ye ulaştık. Aliyev ile birlikte Şuşa şehrine hareket ettik. Heyet üyelerimizle birlikte Şuşa’ya birlikte giderken savaşın acılarını görme imkânımız oldu.

Çoğu Türkiye menşeli firmaların 5-6 ay gibi kısa bir sürede bizim Karadeniz bölgemize benzeyen zor bir coğrafyada başardıkları önemli işleri görünce ülkemiz adına gurur duydum. İşgalden kurtarılan tüm Karabağ ve Azerbaycan topraklarının bölgenin asıl kimliğine yeniden kavuşturulacağı günler yakındır. Azerbaycanlı muhacir kardeşlerimizin en kısa sürede evlerine dönebilmeleri için biz de üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz, yapmayı sürdüreceğiz.”

SALGINLA MÜCADELEDE ‘PARLAYAN’ ÜLKE

Salgında yaşanan gelişmeler ve bu çerçevede ülkemizin izlediği yol haritası, Kabine gündemimizin ilk konusunu oluşturuyordu. Türkiye her alanda salgın döneminin dünyada en parlayan yıldızı olmuştur. Sanayi üretimimiz yükselişini düzenli olarak sürdürüyor. Sanayi sektöründeki kayıtlı istihdam 4 milyon sınırına dayanarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Salgın ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan durumu istismar ederek, yem süt fiyatlarını aşırı şekilde yükseltmeye çalışanlara da izin vermeyeceğiz, gerekli dersi vereceğiz. Salgın döneminde işlerine ara vermek zorunda kalan esnaflarımızı kısa çalışma ödeneğinden pek çok destekle destekledik. Turizimcilere verdiğimiz KDV desteğini de 1 ay daha uzatıyoruz. Bu konuda oldukça iyi bir yere geldik. Bugün itibariyle yaptığımız aşı sayısı 43 milyon doza yaklaşmıştır. Son 1 haftada nüfusuna oranla dünyada en çok aşı yaptıran ülke konumundayız. Hedefimiz birkaç hafta içerisinde 18 yaş nüfusumuzun üstünün tamamına açmaktır.

KISITLAMALAR

“1 Temmuz itibariyle sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz. Müzikle ilgili kısıtlamayı da 24:00’e çekiyoruz. Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yok. Şehirler arası seyahat kısıtlamaları ile şehiriçi toplu taşımadaki kısıtlamalar sona eriyor. 1 Temmuz itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçiliyor.

Vatandaşlarımdan, aşı konusundaki manipülasyonlara itibar etmemelerini, bu konuda bilim insanlarına kulak vermelerini istiyorum. HES kodu uygulaması yaygınlaştırılarak sürdürülecektir. Konu ile ilgili ayrıntılar, İçişleri Bakanlığımızın genelgesiyle açıklanacaktır.”