Erdoğan açıkladı: Mart ayında kademeli normalleşme başlıyor

Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Mart başı itibarıyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz." dedi.

Erdoğan açıkladı: Mart ayında kademeli normalleşme başlıyor

AKP’i Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Toplantının ardından açıklama yapan Erdoğan, kısıtlamalara ilişkin “İllerimizi dört gruba ayırarak mart ayı ile birlikte kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak değerlendireceğiz.” dedi

Erdoğan ayrıca, “Restoran, kafe ve kıraathane gibi esnaflarımızı rahatlatacak adımlar önümüzdeki günlerde atılacak” ifadelerini kulandı.

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“Kabine toplantımızda güvenlikten sağlığa, ülkemizin gündemindeki tüm meseleleri değerlendirdik. Geçtiğimiz günlerde Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesine yapılan harekatla ilgili ayrıntılar üzerinde de durduk.

Bu harekat üzerinde şehit düşen 3 askerimizle alçakça katledilen 13 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Temmuz 2015’ten bugüne kadar sınırlarımız içinde ve dışında yürütülen operasyonlarda verdiğimiz şehit sayısı 401’i asker, 443’ü jandarma, 299’u polis, 116’sı güvenlik korucusu olmak üzere bin 259’dur.

Terör örgütlerinin saldırılarında 770 vatandaşımız hayatını kaybederken 5 binin üzerinde vatandaşımız yaralanmıştır. Yurt içinde 6000 yurt dışında 6900 olmak üzere toplamda 12 bin 900 olmak üzere imha edilmiştir. Terör örgütünün yıllarca uğraşarak kurduğu kadronun önemli bir bölümü 5 yıllık süreçte büyük ölçüde bertaraf edilmiştir. Milletimizin her bir ferdinin ülkesinin istiklali, istikbali söz konusu olduğunda karşısındaki ister terörist, ister darbeci olsun gözünü kırpmadan şehadete yürüyeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Her bir şehidimizin, gazimizin, her bir teröristin nihayetinde bir can olduğunu asla unutmuyoruz. Biz ne batılılar gibi insanı metalaştıran ne PKK ve DEAŞ benzeri örgütler gibi körü körüne ölümü yücelten ne de FETÖ’cüler gibi iradesini tek kişiye teslim eden bir anlayışa sahip değiliz.

Alçaklıkta demiyorum, çukurlukta sınır tanımayan bu terör örgütü yardakçılarına Cumhur İttifakı olarak diyoruz ki; asıl bu millet sizden önce şehidimizin, onca gazimizin hesabını soracak. Hem de öyle bir soracak ki bir daha kimse benzer ihanetlere teşebbüs edemeyecek.”

KILIÇDAROĞLU’NA TEPKİ

“Kılıçdaroğlu dün yine çıktı tamamı yalan, yanlış, hezeyan olan bir sürü zırvayı arka arkaya sıraladı. Arada bize de güya sorular soruyor. Bu soruları dünyadan ve ülkemizden haberi olmayan tüm ömrü kuytu köşelerde geçmiş bir meczup sorsa diyeceğiz ki mazurdur. Ama öyle değil. Terör örgütüne samimi bir kınama yapmaya dilleri varmayanların, yaşanan acı hadise karşısında şahsımızı ve devleti suçlama konusunda gösterdikleri canhıraş gayreti ibretle takip ediyoruz. Teröristlere arka çıkanların, acı bir hadise yaşandığında kürsüden bize parmak sallama riyakarlığına yönelmeleri midemizi bulandırıyor.

CHP’nin belediyecilikteki başarısızlıklarına dikkat çekmek için söylediğim bir ifadeyi Gara’daki operasyonla ilişkili hale getirecek kadar alçalabilen bu süfli zihniyet karşısında adeta sözün bittiği yerdeyiz. (Kılıçdaroğlu) İlk seçimde bu zatın hak ettiği dersi son defa alacağına inanıyorum.”

‘YERLİ’ OTOMOBİL

“Ay’a ulaşmak ya da uzaya bir Türk vatandaşını göndermek gibi hedefler, emin olun yalnızca birkaç adım ötemizdedir. Milli Uzay Programı’nın milletimizce büyük bir heyecanla karşılandığını görmek bizleri ayrıca memnun etti. Bu milletin derdiyle dertlenemediği gibi başarılarıyla gururlanamayan nasipsizler burada da kendilerini gösterdiler. Biz Samanyolu Galaksisi diyoruz, onların aklı hala samanda. Bu atılıma uzay masalı diyecek kadar küçüldüler. Bu yolda attığımız önemli adımlarda bir diğeri olan Türkiye’nin Otomobili projesi de son sürat devam ediyor. İnşallah birçok yenilikçi teknolojiyle TOGG, hedeflediğimiz tarihte milletimizin hizmetine sunulacak.”

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

“Milletimize aktardığımız kaynak 53 milyar lirayı bulduk. KÇÖ’nün süresini son defa olarak mart ayı sonuna, nakdi ücret desteği süresini de 17 Mart’a kadar uzattık.”

KISITLAMA

“Hafta sonu uygulamasından başlayarak, sokağa çıkma kısıtlamasını illerdeki duruma göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. İllerimizi 4 gruba ayırarak Mart başı itibarıyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz.

Vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli şekliden sınıflandıracağız. İşine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Tabii burada önemli olan vaka sayısının tüm illerimizde sürekli azalmasıdır. Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar dikkatli olur, ne kadar hassas davranır, kendi illerindeki görünümü o kadar iyileştirirlerse normalleşme takvimi o kadar hızlı ilerleyecektir.”