Erdoğan ilk 4 maddeyi 'CHP değiştirmek istiyor' dedi: AKP'den 'laiklik kaldırılsın' diyenleri unuttu

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden ''yeni anayasa'' tartışması ile ilgili "ilk 4 maddenin değişmesi CHP'nin gündemidir" demişti lakin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi partisinin önemli isimlerinin laikliği hedef alan ve yeni anayasada kaldırılması yönündeki söylemlerini atlamışa benziyor.

Erdoğan ilk 4 maddeyi 'CHP değiştirmek istiyor' dedi: AKP'den 'laiklik kaldırılsın' diyenleri unuttu

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’nin siyasi ajandasının başında yer alan ”yeni anayasa” tartışması ile ilgili ”Biz yeni anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz diyerek PKK güdümündeki siyasi yapıya göz kırpmaya çalışıyor. Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirme fikri CHP’nin ve dolayısıyla tüm CHP’lilerin ifadesi midir yoksa Kılıçdaroğlu’nun kişisel fikri midir?” demişti. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilk 4 maddesinde en çok tartışmaya açılmak istenen maddelerin başında gerçek yaşamda fiili olarak var olmasa da kağıt üzerinde yer alan laiklik ilkesi geliyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi partisinin milletvekili ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın ve eski AKP Milletvekili Resul  Tosun’un laiklik ilkesini hedef alan ve ilgasını talep eden açıklamalarını unutmuşa benziyor. Gazete Manifesto ekibi olarak sıcaklığını da koruyan bu açıklamaları tekrardan veriyoruz.

KAHRAMAN, “LAİKLİK OLMASIN DEMİŞTİ”

“Yeni anayasa dindar bir anayasa olmalı” diyen eski Meclis Başkanı AKP’li İsmail Kahraman, sözlerinin çarpıtıldığını savunmuş fakat bir kez daha laikliği hedef almıştı.

Dindar anayasa yapalım, ilk dört madde değişebilir” sözleri muhalefet ve MHP – AKP kanadında da tepki çeken Kahraman, “Laiklik kelimesi çok değişik. Her parti kendini laik görüyor. Peki bu laiklik ne? Laiklik ileri sürülerek partiler kapatılıyor, laiklik ileri sürülerek hürriyetler engelleniyor. Ben diyorum ki laiklik olmasın” demişti.

ESKİ AKP MİLLETVEKİLİ: LAİKLİK ÇIKARILMALI 

Resul Tosun, geçen ay Star gazetesinde kaleme aldığı, “Laiklik ya çıkarılmalı ya da tarif edilmelidir” başlıklı yazısında anayasada yer alan laiklik ilkesini hedef almış ve ilgasını talep etmişti.

“90 SENEDİR DİNDARLARA HAYATI ZEHİR ETMEYE ÇALIŞANLARIN GEREKÇELERİ LAİKLİK”

Tosun’un yazısının ilgili bölümü ise şöyleydi:

“90 senedir dindarlara hayatı zehir etmeye çalışanların ve toplumu İslam’dan uzaklaştırmaya çalışanların tek gerekçeleri laiklik. İşte tam da bu sebeple istismarı önlemek için laiklik ilkesi tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi ya anayasadan çıkarılmalı ya da istismarı engelleyecek netlikte tarif edilerek yer almalıdır. Yoksa bu zihniyetin, ellerine geçen ilk fırsatta 28 Şubat benzeri uygulamalara teşebbüs etmekten ve toplumu germekten çekinmeyeceği anlaşılmaktadır. Demedi demeyin!”