Erdoğan, ABD yolcusu

Erdoğan ve Biden arasında bir görüşme beklenmiyor.

Erdoğan, ABD yolcusu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 76’ncı Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere bugün ABD’ye gidiyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler 76’ncı Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere, 19- 22 Eylül 2021 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret edecekler ve 20 Eylül günü, New York’ta inşa edilen Yeni Türkevi binasının açılışını yapacaklardır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Erdoğan’ın ziyaret kapsamında katılacağı programlar da şöyle ifade edildi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Covid-19 Salgınının Atlatılması, Sürdürülebilirliğin Yeniden İnşası, Gezegenin İhtiyaçlarına Cevap Verilmesi, İnsanların Haklarına Saygı ve Birleşmiş Milletler’in Yeniden Canlandırılması için Dayanıklılığın Umut Yoluyla Tesisi’ temasıyla gerçekleştirilecek olan 76’ncı Genel Kurul’un ilk günü olan 21 Eylül 2021 tarihinde hitaplarını gerçekleştireceklerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, ziyaret vesilesiyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin yanı sıra çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmelerde bulunacaklarıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca, Türk- Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi tarafından düzenlenecek ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ başlıklı konferans kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Türk, soydaş ve Müslüman toplumu temsilcileriyle bir araya geleceklerdir. Cumhurbaşkanımızın, ABD’deki basın yayın kuruluşlarına mülakatlar vermeleri ve Türk- Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından ABD iş dünyasının temsilcilerinin iştirakiyle düzenlenecek 11’nci Türkiye Yatırım Konferansı geleneksel Gala Yemeği’ne teşrif etmeleri öngörülmektedir.”

Öte yandan, Erdoğan ve Biden arasında bir görüşme beklenmiyor. Ancak Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, BM Zirvesi öncesinde Washington’a giderek ABD’li muhatabı Wendy Sharman ile ABD-Türkiye Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog toplantısını gerçekleştirdi. Önal bu görüşmelerin ardından ABD Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland ile de bir araya geldi.