Emeklilerden Kartal'da eylem: İnsanca bir yaşam talep ediyoruz

Kartal Meydanı'nda Emekliler Haftası dolayısıyla yapılan basın açıklamasında, emeklilerin büyük çoğunluğunun açlık sınırının altında yaşadıkları belirtilirken emeklilerin örgütlü hareketinin büyütülmesi çağrısı yapıldı.

Emeklilerden Kartal'da eylem: İnsanca bir yaşam talep ediyoruz

DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Kartal Şubesi, Emekliler Haftası dolayısıyla Kartal Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenledi.

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Kartal İlçe Örgütü’nün de destek olduğu eylemde Emekli-Sen Kartal Şube Başkanı Ali Söğüt bir basın açıklaması okudu.

Açıklamada, Türkiye’de 4 milyonu aşan sayıda emeklinin ya yeniden çalışmak ya da iş aramak zorunda olduğu belirtilirken Türkiye’nin emekliler arası gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğu vurgulandı. Açıklamada, ülkede emekli maaşları arasında en düşük ve en yüksek dilimler arasındaki farkın 7.5 kat olduğuna dikkat çekildi.

Emeklilerin büyük çoğunluğunun yoksulluk ve açlık sınırının altında maaş aldığı hatırlatılan açıklamada, “Emeklilerin %60’ı bankalara borçludur ve bunların yüzde %25’i icralık durumdadır” denildi.

Ülke nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan emeklilerin durumunun vahim olduğu kaydedilen açıklamada, “Emeklilerin sayısı büyüktür ama o oranda örgütlülükleri yoktur. Bu nedenle talepleri karşılanmamakta, eylemleri cılız olmaktadır” denilirken emekli örgütlerinin ivedilikle birlikte hareket edeceği örgütlenme araçlarının oluşturulması gerektiğine işaret edildi.

Açıklama “Bu ülkenin emeklileri, bir yandan insanca bir yaşam talebi gerçekleşmesi için mücadelede bulunurken öte yandan da üzerinde yaşadığı topraklarda insanın insanı ezmediği, sömürmediği, barış ve özgürlük içinde yaşam istiyor” ifadeleriyle tamamlandı.