Emekli büyükelçilerin bildirisine imza atan Kumcuoğlu, MHP'den kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yaklaşık bir yıl önce büyükelçilerin bildirisine imza atan Ertuğrul Kumcuoğlu’nun disipline sevk edildiğini açıkladı.

Emekli büyükelçilerin bildirisine imza atan Kumcuoğlu, MHP'den kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi

126 emekli büyükelçinin bildirisinde imzası bulunan eski MHP Aydın Eski Milletvekili Emekli Büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Ertuğrul Kumcuoğlu’nun disipline sevk edildiğini açıkladı. Yalçın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“126 Emekli Büyükelçinin basın yoluyla kamuoyuna açıklanan bildirisinde ismi yer alan partimizin Aydın Eski Milletvekili Emekli Büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu, Sayın Genel Başkanımızın talimatıyla kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak disipline sevk edilmiştir.”

NE OLMUŞTU?

Erdoğan’ın, TBMM onayıyla kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi üzerine başlayan tartışmada dile getirilen, “Bu yöntemle Cumhurbaşkanı Lozan Antlaşması’nı da, Montrö Boğazlar Sözleşmesini de tek başına feshedebilir” görüşüne konu olan uluslararası belgeler konusunda, yaklaşık bir yıl önce 126 büyükelçi ortak açıklama yapmıştı.

Büyükelçilerin 30 Ocak 2020’de yaptıkları açıklamasında, Montrö’nün Türkiye’ye olan kazanımlarından bahsedilmiş, “Kanal İstanbul ve ÇED Raporu’nda sözü edilen Çanakkale Kanalı, ABD’nin Montrö’yü tartışmaya açmak amacına hizmet edecektir” ifadesi kullanılmıştı.

Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasının Türkiye için ‘gerçek bir beka sorununa yol açacağı’ belirtilen açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti üzerinde çeşitli emelleri olan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul’dan vazgeçilmelidir” ifadeleri yer almıştı.