Ekonomi konusunda AKP neler söylemişti?

"Bugün ise AKP’nin ekonomideki sihirli değneği gibi gösterilmeye çalışılan “Yeni Ekonomi Modeli” olarak ortaya konan politikalar ise AKP’nin geçmişteki söylemlerine bakıldığında yine başarısız olacağının sinyallerini veriyor"

Ekonomi konusunda AKP neler söylemişti?

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, kur ve enflasyon üzerinden tartışılırken ve geçmişte bugün yaşanan ekonomik sorunların yani halkın açlığa, sefalete, hayat pahalılığına ve gelir eşitsizliğine sürüklenmesinin sinyalleri verilirken AKP iktidarı türlü yalanlar ile ekonomik sorunları ötelemeye girişmişti.

Geçtiğimiz günlerde çiçeği burnunda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bir televizyon programında:

“Çin modeli değil, Türkiye modeli uyguluyoruz…”

“Türk Lirasının döviz karşısındaki rekor değer kaybı herhangi bir dış saldırı sonucunda oluşmamaktadır, bu duruma karşı Tayip Erdoğan’a rağmen bir şey yapamam ve doların artması iç piyasadaki manipülatif hareketler sonucunda gerçekleşiyor…”

“Bu ekonomik model başarıya ulaşacak yeter ki bize güvenilsin. Güvenin, inanın bize… Bu işi faiz arttırmadan yapacağız…”

“Bu model tutmazsa üzülürüm! Çünkü kahraman olacağım ya da boynu bükük bir şekilde eve döneceğim…”

“Batarsak hepimiz batarız…” şeklinde demeçlerde bulundu…

AKP’nin yeni ekonomi modelinin ne olacağı ve ne sonuçlar doğuracağı üzerine şekillenen tartışmalar bir kenara bırakıldığında “Bize inanın, bize güvenin bu işi başaracağız…” söyleminin de ötesinde bugün Türkiye ekonomisi üzerine AKP başarısızlığını ortaya konmuştur.

Bu başarısızlık ise yerli ve yabancı sermayedarlara peşkeş çekilerek, inşaat odaklı, müteahhitleri ve Müslüman sermayesini zenginleştirerek, serbest piyasaya tam anlamıyla hizmet edilerek gerçekleşmiştir.

Bugün ise AKP’nin ekonomideki sihirli değneği gibi gösterilmeye çalışılan “Yeni Ekonomi Modeli” olarak ortaya konan politikalar ise AKP’nin geçmişteki söylemlerine bakıldığında yine başarısız olacağının sinyallerini veriyor.

DOLAR 10 LİRA OLACAK YA 15 OLACAK YA!

10 Temmuz 2018’de göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2019 yılında yaptığı bir konuşmada “Dolar 10 lira olacak ya, 15 lira olacak ya… Çok beklersiniz.” demişti.
Çok değil 2 yıl sonra Dolar tarihin zirvesini görerek 14,80 seviyesine yükseldi!

Yine aynı yıl A Haber “Dolar 10 lira olacak! Diyen sözde ekonomistler neredeler?” başlıklı bir haber yapmıştı. 2 yıl sonra 12 Kasım 2021 tarihinde dolar 10TL’yi gördü!

Kimi gazetelerde enflasyon ve kurdaki gelişmelere rağmen AKP’nin “EKONOMİK İSTİKRARIN VE BÜYÜMENİN GÜVENCESİ” olduğuna dair gazete manşetleri atılıyordu!

2011 YILINDA 11,1 OLAN YILLIK BÜYÜME 2020 YILINDA 1,8 ORANINA GERİLEDİ!

Döviz kuru her geçen gün tarihi zirveler yaparken, Merkez Bankası rezervleri sürekli azalırken Batman!da düzenlenen gençlerle buluşma programında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ben ekonomistim, siz ne kadar kaynak oluşturursanız, devletin kasasından da bir kuruş çıkmaz.” dedi. Merkez Bankası rezervi 25 milyar doların altına düştü!

TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI SON 10 YILLIK ENFLASYON HEDEFLERİ TUTMADI!

2011 5,5 hedeflenen enflasyon 10,4 olarak gerçekleşti!
2012-2020 yılları arasında 5 hedeflenen enflasyon;
2012’de 6,2
2013’te 7,4
2014’te 8,2
2015’te 8,8
2016’da 8,5
2017’de 11,92
2018’de 20,30
2019’da 11,84
2020’de 14,60 olarak gerçekleşti!

“FAİZ SEBEP, ENFLASYON SONUÇTUR…” dediler, faizi düşürdükçe enflasyon arttı!

TCMB tarafından 2021 yılı 8,30TL şeklinde hedeflenen dolar kuru tarihin zirvesi 14,80 seviyesini gördü.

Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde Berat Albayrak bir televizyon programında “Ben ekonomiden anlayan biri değilim. Dolar yükselince telaşlanıyorum. Eyvah diyorum her şey pahalanacak.

Endişelenmeli miyim? sorusuna “Dolarla mı maaş alıyorsunuz; dolarla bir işiniz var mı?” cevabını vermişti.

Doların artmasıyla market, Pazar, enerji, kira, fiyatlarındaki artışa Erdoğan stokçulara tepki göstererek karşılık verdi!

TÜRKİYE’Yİ DEMOKRASİ, ADALET, EKONOMİ VE ÜRETİMDE ŞAHA KALDIRDIK!

AKP il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan “Türkiye’yi şaha kaldırdık!”

2015 yılında 17,9 olan işsizlik 2020 yılında 25,3 olarak gerçekleşti!

Türkiye ekonomisi dünya GSYH’nin %1’ini üretmekte, 30 yıl önce de %1’di

İmalat sanayinin Türkiye’deki payı %1 oranında gerçekleşti.

2002’de eksi 15 milyar dolar olan dış ticaret dengesi 2018’de 55 milyar dolara yükseldi!

Kişi başına düşen gelirde 2002 yılında 73. Sıradan 78. Sıraya geriledik!

2021 Özgürlük Endeksi’nde Türkiye 196 ülke arasından 152. Sırada yer aldı.

22 Kasım 2021 tarihindeki kabine toplantısı sonrası konuşma gerçekleştiren Erdoğan “Kur artışı, istihdamı arttırır.” diyerek Türkiye’deki işçilerin ucuza çalıştığını ortaya koydu!

14 Kasım 2021 tarihinde Memur-Sen Büyük Türkiye Buluşması’nda konuşan Recep Tayyip Erdoğan “Biz ekonominin kitabını yazdık, yazmaya devam ediyoruz…” demişti.

Yazılan kitap ekonomik istikrarsızlığın, emekçi halkı sefalete sürüklemenin, eşitsizliğin, zenginleri daha fazla zengin etmenin, işçinin ücretinin düşük olmasıyla övünmenin, Arap emirliklerine dilenmenin, bu ülkenin gençlerini geleceksizliğe mahkum etmenin kitabıdır…

Bu yazı Sosyalist Cumhuriyet’in 221’ci sayısından alınmıştır.