E. Amiral Cem Gürdeniz: "Amacımız Mavi Vatan'a sahip çıkmaktır"

103 emekli amiralin Montrö’nün önemine vurgu yaptığı bildiri Saray’da tepki uyandırırken, bildiriye imza atanlardan Atilla Kıyat ve Cem Gürdeniz bildirinin ‘darbe’ olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

E. Amiral Cem Gürdeniz:

Amirallerin açıklamasında imzası bulunan, “Mavi Vatan” kavramının isim babası Emekli Amiral Cem Gürdeniz, Cumhuriyet’ten Furkan Karabay’a konuştu.

Cem Gürdeniz, açıklamanın Türkiye’nin menfaatlerini ve Mavi Vatan’ı korumak için yapıldığını söyledi. Açıklamanın “Darbe bildirisi” olarak yorumlanmasına tepki gösteren Gürdeniz, “Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘darbe çağrısı’ olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır” dedi.

Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in açıklaması şöyle:

“Son dönemde çıkan Montrö tartışmaları ve medyada tasvip edilmeyen fotoğrafları ortaya çıkan Deniz Kuvvetleri mensubu beni üzmüştür. Bir emekli amiral olarak, amirallerimizin ortak gündeme getirdiği böyle bir metni açıklamanın ve bu metne benim de imza koymamın sakınca olmadığını değerlendirdim. Bu en azından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir.

Yıllarca Türkiye’nin menfaatleri için hareket edip, Mavi Vatan’a sahip çıktık. Dolayısıyla yapılan açıklama, Türkiye’nin menfaatleri ve Mavi Vatan’ı korumak içindir. Açıklama yapma özgürlüğüne sahibiz ve buradan bir mağduriyet oluşturulmamalı. Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘Darbe çağrısı’ olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır.”

AÇIKLAMADA NE VARDI?

103 emekli amiral imzasıyla, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “takke ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak ortak bir bildiri yayımlandı.