Düzen muhalefeti uzlaşma sağladı

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi, DP ve Gelecek Partisi’nden temsilciler, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ için yaptığı toplantıda uzlaştı.

Düzen muhalefeti uzlaşma sağladı

Parlamenter sisteme dönüş için ortak metin oluşturma amacıyla 6 siyasi partiden temsilcilerin bir araya gelerek toplantı düzenledi.

İlki Ankara’da yapılan toplantıların ikincisi dün akşam İstanbul’da yapıldı. Toplantılara, partilerin hukuk ve seçim işlerinden sorumlu isimler katılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp Millet İttifakı’nı temsilen katıldı. Toplantılarda DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nden de temsilcilerin bulunduğu öğrenildi.

Halk TV’nin haberine göre CHP kaynakları, toplantıların düzenlenmesini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun istediğini aktarırken “Ardından öteki partilere de teklif götürüldü ve her partinin genel başkanının görevlendirmesiyle dün akşam ikinci toplantı yapıldı. Toplantılar bundan sonra da devam edecek. Her parti kendi parlamenter sistem önerisini masaya götürüyor, onun üzerinde görüşmeler yapılıyor. Ortak bir metin hazırlanmaya çalışılıyor. Halk TV’ye bilgi veren katılımcılar, “ortak bir metin oluşturulduktan sonra belki de genel başkanlar ortak bir açıklama ile bunu kamuoyu ile paylaşacak. O açıklamanın nasıl yapılacağı henüz net değil. Ama amaç, ortak metin oluşturmak” dedi.

Gelecek Partili ve Deva Partili kaynaklar ise bu toplantıların amacının bir ittifak arayışı olmadığını belirterek, “Amaç; temel meselelerde ortaklaşılan noktaları tespit etmek, çözümler üretmek” denildi.

Birgün’den Yaşar Aydın, toplantıya ilişkin köşe yazısında, “Toplantıdan, Cumhurbaşkanı adayının uzlaşılan metni seçim öncesi kamuoyuna bir takvim eşliğinde duyurması eğilimi de çıktı” ifadesini kullandı.

Yazıdan bir bölüm şöyle:

“Toplantılara, partilerin hukuk ve seçim işlerinden sorumlu isimler katılıyor. CHP’den Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Prof. Dr. Bahadır Erdem, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya, Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp, Deva Partisi adına Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün toplantıda yer aldı.

Toplantı katılımcısı partilerden aldığımız bilgiye göre genel ilkelerde mutabakat sağlanmış durumda. Bunlar; güçler ayrılığı meselesi, siyasi partiler ve seçim yasasının demokratikleştirilmesi, Meclis’in güçlendirilmesi HSK yapısının değişmesi (Bakanın ve müsteşarın çıkarılması vb.) ve Cumhurbaşkanlığı’nın partisi-tarafsız olması gibi başlıklar.
Aldığımız bilgiye göre toplantıdan çıkan bir diğer eğilim de Cumhurbaşkanı adayının uzlaşılan metni seçim öncesi kamuoyuna bir takvim eşliğinde duyurması oldu.”