DÜNYA SOLU | Yunanistan Komünist Partisi'nden orman yangınları açıklaması

Yunanistan Komünist Partisi: Halk yine felaket boyutundaki orman yangınlarının kurbanı oldu. İnsanların hayatlarının korunması için acil önlemler alınmalı. Demir Silahtar, Manifesto okurları için çevirdi.

DÜNYA SOLU | Yunanistan Komünist Partisi'nden orman yangınları açıklaması

Bugüne dek iktidara gelip giden bütün hükümetler tarafından yıllar boyunca işlenen siyasi suçlar, yangınları önlemeye odaklanmış kapsamlı bir yangınla mücadele planlamasının mevcut olmayışı, yangınla mücadele için gerekli ekipmanın bulunmaması, bunların yanı sıra yürürlükteki orman karşıtı yasal düzenlemeler, bir kez daha ülkenin pek çok yerinde orman yangınlarının ortalığı kasıp kavurmasına neden oldu.

Geçtiğimiz hafta çıkan devasa orman yangınları ülke genelinde hâlâ devam etmektedir. Yangından etkilenen bölgelerde bulunan YKP üyeleri, YKP milletvekilleri, Bölge ve Belediye Meclislerine seçilen Parti temsilcileri, bir kez daha mağdur durumda kalan halkın yanı başında yangın cephelerinde mücadele etmekteydiler.

Kendileri de yangından etkilenen Parti kadro ve üyeleri yangından zarar gören bölgelerde yaşayanlara seslenerek, onları mensup oldukları kitle örgütleri ve sendikalar aracılığıyla en ön safta olmaya, yangın koruma grupları örgütlemeye ve halkın can güvenliğinin sağlanmasına dönük tedbirlerin alınmasını talep etmeye çağırdılar.

Aynı zamanda yetkili bakanlar, valiler ve belediye başkanları ile sürekli iletişim halinde bulunarak halkın tehlikeye atılmaması, evlerin, ormanların ve ağaçlık alanların kurtarılması için yangın cephelerinde gerekli tüm tedbirlerin alınmasını talep ettiler. Dayanışma içerisinde olduklarını vurgulayarak, hiç kimsenin yalnız bırakılmaması, mağdurlara acil yardım sağlanması, bu insanların yeniden kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için devletin gerekli desteği vermesi talebinde bulundular.

YKP Genel Sekreteri orman yangınlarından etkilenen bölgeleri ziyaret etti.

YKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas, Evia gibi orman yangınlarından etkilenen bölgeleri ziyaret ederek basına aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Hükümet, orman yangınlarından etkilenen bütün alanlarda yaşanan haddi hesabı belirsiz felaketin cezai sorumluluğunu taşımaktadır. Bilhassa Evia’da halk tek başına mücadele etmek zorunda kalacak kadar kaderine terk edilmiştir, hava ve kara araçları tamamen yetersizdir ve Sounio’daki gibi diğer küçük çaplı yangınlara çok sayıda kuvvetin seferber edilmesi karşısında, devlet planlamasının öncelikleri konusunda çok ciddi sorular ortaya çıkmaktadır.

Hükümet, Evia’da halen daha büyük bir alanı yok etmeyi sürdüren orman yangınlarıyla başa çıkmak için eldeki tüm araçları doğru düzgün bir planlamayla kullanmak üzere gerekli tüm tedbirleri almalıdır.”

YKP’nin talepleri şunlardır:

Afetlerin etkilerinin devam ettiği süre boyunca, etkilenen herkese devlet yardımı.

Herhangi bir şarta-kayda tabi tutulmaksızın, bütün mülkler için anında ve tam zarar tazminatı.

Gerekli hijyen ve güvenlik şartları sağlanana kadar, yangından etkilenen bölgelerde bulunan fabrikaların ve diğer işyerlerinin faaliyetlerinin askıya alınması. Hasar gören işyerlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin ödenmesi. İşlerinde işçilerin aleyhine değişiklik yapılmaması.

İtfaiye ve Orman Hizmetleri’nin daimî personel ve iş araçları bakımından ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması.

Toprağı ve ormanları girişimci faaliyetlere devreden gerici yasaların ilga edilmesi.

İtfaiyenin bütçesinin ve kadrosunun yetersiz hale getirilmesini, orman yangınlarıyla mücadelenin özelleştirilmesini kurumsallaştıran ve İtfaiye ile tüm Sivil Savunma organlarını NATO’nun hizmetine koşan 4662/2020 sayılı Kanunun ilga edilmesi. İnsan yaşamının, halkın malının mülkünün ve ülkenin doğal zenginliklerinin korunması ile hiçbir ilgisi olmayan öncelikleri belirleyen işte tam da budur.

Orman yangınlarından korunma faaliyetleri ile yangın söndürme faaliyetlerinin bilime aykırı biçimde birbirinden ayrılmasına son verilerek, ormanların bütünleşik bir idare altında ve kapsamlı biçimde koruma altına alınması.

Yangınların önlenmesini ve gerekli önlemlerin zamanında alınmasını başarılı bir şekilde sağlayabilecek olan budur.
YKP, halkı öfkesini öncü bir duruşa, hakları için dövüşmeye ve mücadeleye dönüştürmeye çağırıyor.

Kaynak: http://solidnet.org/article/CP-of-Greece-The-people-are-again-victims-of-catastrophic-wildfires.-KKE-Measures-must-be-immediately-taken-for-the-protection-of-peoples-lives/