DÜNYA SOLU | Sudan Komünist Partisi'nden Sudan'daki Siyasi Durum Hakkında Bilgilendirme

Sudan'da yaşanan olaylara dair Sudan Komünist Partisi'nin yayınladığı açıklamayı Demir Silahtar Manifesto okurları için çevirdi.

DÜNYA SOLU | Sudan Komünist Partisi'nden Sudan'daki Siyasi Durum Hakkında Bilgilendirme

Çev.: Demir Silahtar

5 Ekim 2021 askeri darbesi öncesi ve sonrası yaşanan son gelişmelere dair bir arka plan oluşturması bakımından; 2013 Eylülündeki ayaklanmadan bu yana ülke içinde yaşanan mücadelenin, Müslüman Kardeşler rejiminin devrilmesini, parçalanmasını ve tasfiye edilmesini içeren bir radikal değişim talep eden güçler ile ABD emperyalizmi tarafından geliştirilen ve ilan edilen “Yumuşak İniş” projesinde yer alan uzlaşma taraftarı güçler arasında cereyan ettiğini belirtmekte fayda var. Bu proje, dış güçlerin çıkarlarıyla benzer çıkarları olan ve iktidar çevrelerinin bir parçasını teşkil eden belli siyasi partileri ve silahlı grupları kendine çekmeyi ve bunların toplumsal tabanını genişletmeyi amaçlamaktadır.

Sudan Komünist Partisi, yurtsever ve demokratik güçlerle birlikte, emperyalist ve gerici güçleri reddetmeye ve işçilerin, köylülerin, Direnme Komitelerinin, meslek örgütlerinin eylemlerini koordine ederek, harekete geçirerek ve örgütleyerek devrimci yolu izlemeye devam etmektedir. Bu, Ocak 2018’deki ilk kitlesel protesto eylemlerinde de yansımasını bulmuştur. Ve o zamandan beri taban çalışmaları, on binlerce kişinin Sudan Komünist Partisi ile müttefiklerinin oluşturduğu platformda mücadeleye katılmasını sağlamıştır. Kitleler arasında en popüler olan slogan, aslında Sudan Komünist Partisi’nin 6. Kongresinin sloganıdır.

Mücadele bugüne kadar bu minvalde sürmektedir.

Siyasal ve sınıfsal çelişkilerin keskinleşmesi, kitlesel demokratik barışçıl protesto eylemlerinin kaydettiği ilerlemeler üzerine El Beşir rejiminin Güvenlik Komitesi, temel amacı kitlelerin ilerlemesini engellemek ve 2018 Aralık Devrimi’nin kazanımlarını ortadan kaldırmak olan 25 Ekim 2021 darbesini gerçekleştirmiştir.

Güvenlik Komitesi ile bahsi geçen siyasi ve silahlı grupların, Devrim’in Özgürlük, Barış ve Adalet sloganının arkasına saklanma teşebbüsleri hiç kimseyi aldatamamıştır ve kuyruklu yalandan ibarettir.

25 Ekim darbesinden hemen önce, en önemli maddeleri tümüyle ayaklar altına alınmış ve delik deşik edilmiş durumdaki Anayasa’da değişiklikler yapılmıştı. Darbe liderlerinin ilk bildirisinde de yer verilen bu değişiklikler, Cuba Anlaşması’na[1] ve devrimci sürece karşı siyasal ve anayasal saldırının önünü açan Ortaklar Konseyi’nin kuruluşuna vurgu yapıyordu.

Sudan Komünist Partisi, darbeyi ve içinde Direniş Komitelerinin aktif üyelerinin de yer aldığı sivillerin tutuklanmasını, siyasi ve demokratik hakların gasp edilmesini kınadı. Protestoculara karşı, 54 göstericinin ölümü ve birçoğu kritik vaziyette olmak üzere 150’den fazlasının yaralanmasıyla sonuçlanan acımasız güç kullanımını şiddetle yerdi.

Darbe lideri Burhan, darbeyi meşrulaştırmak maksadıyla ve gerek uluslararası gerekse bölgesel baskılar altında bulunmasından ötürü Hamduk [2] ile Güvenlik Komitesi’nin vesayeti altında sivil bir hükümet kurma vaadini içeren bir siyasi anlaşma imzaladı. Bu anlaşma siyasi güçlerin ezici çoğunluğu tarafından reddedildi. Darbe, mevcut rejim üzerinden keskin bir sağa dönüşün yolunu döşemektedir. Bu, El Beşir’in gizli gözaltı ve işkence merkezleri olan “Hayalet Evler” döneminin karanlık günlerine dönüş anlamına gelmektedir.

Sudanlı demokrat ve vatansever güçler bugüne dek pek çok zafer elde etmiş, bilinç ve cesaretle düşmanlarını yenmiş ve devrimlerini korumuşlardır. 30 Haziran 2019’dan Ekim, Kasım ve Aralık 2021’e kadar olan dönemde milyonlarca insanın katıldığı kitlesel yürüyüşlerin destanları, kitlelerin diktatörlük rejimine karşı kahramanca direnişindeki azim ve kararlılığının en belirgin özellikleridir.

Sudan Komünist Partisi darbeye direnmek ve onu yenmek için en geniş cepheyi güçlendirmek ve kurmak için ilgili tüm güçlerle birlikte çalışmaktadır. Bu bağlamda, işçilerle, Direniş Komiteleriyle, Sendika Kuruluş Hazırlık Komiteleriyle, Talepler Komiteleriyle, Mesleki İttifakla ve sivil toplumla iş birliği, koordinasyon ve ortak eylemler, darbenin yenilgiye uğratılması için hayati önem taşımaktadır

Sudan Komünist Partisi kitle eylemlerinin sürdürülmesi için çağrıda bulunmaktadır. Bu eylemler, yerel parti örgütlerinin, işçilerin, gençlerin, öğrencilerin ve kadın örgütlerinin, kitleleri hangi siyasi eğilimden olurlarsa olsun darbeye karşı mücadeleye ve diktatörlüğü yıkıp tasfiye etme kavgasına çekmek için kendilerine düşen rolü oynadıkları tabandan seferberliğin sonucudur. Sudan Komünist Partisi, kitleleri ve onların örgütlerini, halkın çoğunluğunun karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların üstesinden gelmeyi hedefleyen bir ekonomi politikasının hayata geçirilmesi için ortak çabalarını yeniden iki katına çıkarmaya çağırıyor. Buna IMF ve Dünya Bankası’nın dikte ettiklerini reddetmek de dahildir. Parti ayrıca, Hızlı Savunma Gücü de dahil olmak üzere tüm milislerin dağıtılmasını, kota-bazlı Cuba Anlaşmasına alternatif olarak Darfur’da geniş kapsamlı bir halk barışının sağlanmasını, tüm şehitler için adaletin gereğinin yerine getirilmesini ve sorumlulardan hesap sorulmasını, devrik diktatörün Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmesini talep etmektedir.

Sudan Komünist Partisi, halkımızın mücadelesine derhal ve tereddütsüz desteklerini ifade eden tüm Komünist ve İşçi partilerine şükranlarını sunar. Parti, bu süreçte sessiz kalmak suretiyle komünist hareketimizi birleştiren enternasyonalizm ve dayanışma ideal ve ilkelerine ihanet eden bazı komünist partilerin tutumunu da şiddetle kınar.

Darbeyi yenmek ve tam demokratik sivil yönetimi kurma hedefine ulaşmak için mücadeleyi sürdürmek için Sudan Komünist Partisi, protesto yürüyüşleri, protesto grevleri ve gece nöbetleri dahil olmak üzere çeşitli biçimler altında kitle eylemlerini yükseltmenin, darbeyi içeriden ve dışarıdan kuşatmanın yanı sıra genel siyasi grev ve sivil itaatsizliği hayata geçirmeye hazırlanmak için yaygın ve direşken bir halk hareketinin seferber edilmesinin öneminin altını çizmektedir. Tüm bu mücadele eylemleri, Sudan’da tam demokratik sivil yönetime erişmek ve onu inşa etmek için sürdürülmektedir.

Kaynak: http://http_www.solidnet.org/?url=http%3A%2F%2Fwww.solidnet.org%2Farticle%2FSudanese-CP-Briefing-on-the-Political-Situation-in-Sudan%2F

 

[1] Sudan geçiş hükümetiyle Devrimci Cephe, Adalet ve Eşitlik Hareketi, Sudan Kurtuluş Hareketi ve Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) isyancı örgütleri arasında 3 Ekim 2020’de Cuba kentinde imzalanan barış antlaşması.

[2] Darbe ile devrilen Başbakan Abdullah Hamduk El-Kinani.