DSÖ, Omicron varyantı için iki harf atladığını doğruladı

Kovid varyantlarına Yunan alfabesiyle isim verilmesi uygulaması uyarınca Güney Afrika'da ortaya çıkan sonuncusuna Omicron denilmesi, espriyle karışık eleştiri getirdi. Sıradaki harflerden 'Xi'nin Çin liderinin adı olmasından ötürü es geçildiği spekülasyonlarına, DSÖ'den doğrulama geldi.

DSÖ, Omicron varyantı için iki harf atladığını doğruladı

‘Çin virüsü, Hindistan varyantı’ gibi etiketlemelerin ülkeleri suçlu gibi gösterdiği şikayetleri üzerine Yunan alfabesiyle adlandırma yapmaya geçen Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), bu mantığa göre Delta varyantının ardından gelen varyantı ‘Nu” diye adlandırması gerekiyordu. DSÖ’nün hem ‘Nu’yu hem de ardından gelen ‘Xi’yi atlayıp onları takip eden ‘Omicron’a geçmesi ve B.1.1.529 varyantını Omicron diye adlandırması sosyal medyada fırtına yarattı.

Nu’nun İngilizce yeni anlamına gelen ‘new’ kelimesiyle karıştırılması ihtimali nedeniyle ve ‘Xi’nin de Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in adının İngilizce yazılışının ‘Xi’ olmasından ötürü es geçildiği spekülasyonlarına, DSÖ’den doğrulama geldi.

‘Xi, yaygın bir isim’

DSÖ Sözcüsü Dr. Margaret Harris, açıklamasında, ‘insanların bunun bir isim olduğunu anlayamayacağı, yeni varyant denildiğini sanacakları gerekçesiyle ‘Nu’dan vazgeçildiğini’ belirterek ekledi:
“‘Xi’ isim olarak yaygın kullanılıyor ve biz de kimseyi damgalanmış duruma düşürmemek için yer, insan, hayvan ve vbg isimleri kullanmamaya karar vermiştik.”

Açıklama, koronavirüs pandemisinden Çin’i sorumlu tutan ve DSÖ’yü Çin’in sorumluluğunu örtbas etmekle suçlayan önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri ve Cumhuriyetçi Parti’nin muhafazakar kanadı gibi kesimlerin, B.1.1.529 varyantının adlandırılmasında ‘Xi’nin atlanmasına sert tepki göstermesinin ardından geldi.