DSÖ duyurdu: En az 115 bin sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi!

DSÖ, en az 115 bin sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini tahmin ettiklerini açıkladı.

DSÖ duyurdu: En az 115 bin sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi!

Dünya genelinde toplam 167 milyonu aşkın kişiye bulaşan koronavirüs sağlık emekçilerini tehdit etmeye devam ediyor. Salgınla mücadelede en önde savaşan sağlık çalışanlarının en az 115 bininin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

DSÖ, şu ana kadar Covid-19 nedeniyle ölen 3 milyon 479 bin 478 kişi arasından en az 115 bininin sağlık çalışanı olduğunu açıkladı. ‘Worldometers’ adlı internet sitesinin derlediği verilere göre, dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı ise 167 milyon 572 bin 537 olarak kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesinin (DSA) 74’üncüsü İsviçre’nin Cenevre kentinde video konferans yöntemiyle başladı.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Covid-19’la mücadelede dünyada en az 115 bin sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini açıkladı.

500 MİLYON KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

DSÖ’nün 194 üye ülkesinden temsilcilere hitap eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgının “tsunami” etkisi oluşturduğunu, 3,4 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, 500 milyon kişinin işini kaybettiğini, küresel bilançoda trilyonlarca dolar kayıp yaşandığını vurgulayarak “En savunmasız durumdakiler en çok acı çekiyor. Korkarım bu (salgın) bitmekten çok uzakta.” dedi.

AŞIDAKİ ADALETSİZLİK

Covid-19 aşılarının adaletsiz dağılımına dikkati çeken Guterres, zengin ülkelerin halklarının çoğunu aşılayıp ekonomilerini açtığı bir durumla karşı karşıya olduklarının, fakir ülkelerde ise virüsün mutasyonlara uğrayarak daha derin acılara neden olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Covid-19 aşılarının üretim kapasitesinin en az iki katına çıkarılması gerektiğini vurgulayan Guterrres, aşıların fikri mülkiyetlerine ilişkin esneklik yapılmasını istedi.