DSİ açıklaması: HES'ler selleri engelliyor

DSİ açıklamasında HES'lerin su taşkına sebep olmadığı, aksine selleri engelleme işlevi olduğu öne sürüldü.

DSİ açıklaması: HES'ler selleri engelliyor

Karadeniz illerinde yaşanan sel felaketinin nedenleri arasında olduğu belirtilen bölgedeki hidroelektrik santralleri (HES’ler) için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden (DSİ) savunma geldi.

DSİ tarafından yapılan açıklamada, “Kastamonu ili Bozkurt ilçesinde faaliyet gösteren Ebru HES ve Aybige HES, Bozkurt ilçesinin merkezinden geçen Ezine Çayı’nın menbasında yer almaktadır. Bu tesisler, barajlı/depolamalı HES değildir, kanal tipi projelerdir. Söz konusu tesislerde, 10 Ağustos gecesi saat 11.00’dan itibaren elektrik üretimi durdurulmuştur. Regülatörlerde taşkına sebep olabilecek bir depolama bulunmamaktadır. Dolayısıyla anılan tesislerin patlayarak ya da kapakların açılması suretiyle taşkına sebep olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.” denildi.

Açıklamada, “Barajlı HES’lerin, taşkın akımlarını rezervuarında depolayarak, nehir tipi HES’lerin ise regülatör yapıları vasıtasıyla taşkın suyunun getirdiği iri rusubi malzemeyi (ağaç gövdesi, kaya gibi) tutarak taşkınları engelleme ya da etkilerini azaltma yönünde işlevleri bulunduğu” öne sürüldü.