Diyanet'ten, dini istismar edenlerin 'sıralı tam liste'si

Dini istismar edenlerin karakteristik özelliklerinin hemen hemen hepsinin Diyanet'i de kapsadığı gözlemlenen kitapta “Takiyyeye sığınanlar, ya dürüst olmayan işlerle ve gizli planlarla toplumu ifsat eden ya da halkın sırtından menfaat sağlama düşüncesiyle hareket eden yalancılardır." denildi.

Diyanet'ten, dini istismar edenlerin 'sıralı tam liste'si

AKP eliyle, devletin ideolojik kurumu haline gelen Diyanet İşleri Başkanlığı “Din istismarı ile mücadelede sahih dinî bilginin önemi” başlıklı bir kitap yayımladı. 11 başlıkta dini istismar edenlerin karakteristik özellikleri şöyle sıralandı:

Allah ve peygamberle görüştüğü algısı oluşturmak, Dini anlamda kendisini yegâne kaynak kabul etmek: Kendi akli çıkarımlarını kutsallaştırır ve vahyi dikkate almaz, Grup mensubiyetini aile, millet ve ümmet bağlılığının önüne geçirmek, Mabetleri istismar etmek, Hakikat tekelciliği yapmak, Tekfir etmek, Mehdi ve mesih gibi sıfatlara bürünmek, Masumiyet/günahsızlık iddiasında bulunmak, Görünmez güçlerden destek aldığını iddia etmek, Gençlerin dini duygularını istismar etmek, Dini konulardaki bilgisizlikten yararlanmak.

Dini istismar edenlerin karakteristik özelliklerinin hemen hemen hepsinin Diyanet’i de kapsadığı gözlemlenen kitapta, şunlar kaydedildi:

“Takiyyeye sığınanlar, ya dürüst olmayan işlerle ve gizli planlarla toplumu ifsat eden ya da halkın sırtından menfaat sağlama düşüncesiyle hareket eden yalancılardır. Makam, güç, otorite, para gibi dünyevi kazanımlarla sınırlı bir hayatın Müslümanca olmadığını, İslam’ın hem dünya hem de ahiret kazancı için maneviyatın peşinde olduğunu zihinlerine yerleştirelim. Yavrularımızın kimlerle arkadaşlık ettiğine, vaktini nerede harcadığına, ne okuduğuna, internette ve sanal dünyada hangi ağlara dâhil olduğuna dikkat edelim. Sevgi, ilgi ve rehberliğimizden mahrum kalan gençlerin çarpık dinî bilgi sunanlara aldanma ve radikal örgütlerin çekim alanına girme riskinin yüksek olduğunu unutmayalım.”