Diyanet'ten ABD'ye 100 milyon dolarlık lüks 'Diyanet Merkezi'

Açılışı yapılan New York'taki Türkevi'nin ardından uzun zamandır tartışmaların odağında olan Diyanet'inde Amerika'da bir tesise sahip olduğu ortaya çıktı.

Diyanet'ten ABD'ye 100 milyon dolarlık lüks 'Diyanet Merkezi'

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın iktidarın ABD’de inşa ettirdiğini açıkladığı 291 milyon dolar maliyetli Türkevi’nin bir benzerine sahip olduğu ortaya çıktı. Amerika Diyanet Merkezi için 100 milyon dolar harcandığı öğrenildi.

İktidar, Türkiye’deki yurttaşlar giderek daralan ekonomik darboğazda ezilirken ABD’de, “Artan itibar ve ihtiyaçlarla uyumlu” adı altında 35 katlı gökdelen yaptırdı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı 291 milyon dolar maliyetli Türkevi’ne yönelik tartışmalar devam ederken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ABD’deki yatırımları da dikkat çekti.

MALİYETİ 100 MİLYON DOLAR

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğiyle yapılan Amerika Diyanet Merkezi’nin temeli Mayıs 2013’te atıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük camisi olan ve “ABD’deki çift minareli tek camisi” olma özelliğini taşıyan merkezin açılışını 2 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Diyanet’in, “Cami eksenli bir kompleks” olarak tanıttığı merkezin toplam maliyeti 100 milyon dolar oldu.

Amerika Diyanet Merkezi’nin yerleşkesinde beş yıldızlı otelleri aratmayacak tesisler yer alıyor. Cemiyet binası, konuk evi, hamam, konferans salonunun yanı sıra merkezde çok sayıda Türk evi de bulunuyor. Türkiye mutfağından örnekler sunan bir restoranı da içeren merkezdeki 879 metrekarelik camide aynı anda 3 bin kişi ibadet edebiliyor.

DİYANET YURTDIŞINA PARA SAÇIYOR

Diyanet’e bağlı TDV’nin yurt dışındaki cami inşaatları için harcadığı para milyarlarca liraya ulaştı. Artan işsizlik ve giderek büyüyen enflasyon nedeniyle ekonomik daralma derinleşirken TDV, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Kırgızistan, Kosova ve Rusya’da yapacağı toplam altı cami için yarım milyar liradan fazla parayı gözden çıkarıyor. Kuzey Kıbrıs, Arnavutluk, Cibuti ve Kırgızistan’daki cami inşaatları için 353,5 milyon TL harcanırken, Rusya’da yapımı devam eden Karaçay Çerkesya için 26 milyon avro harcama öngörülüyor.