Diyanet Vakfı'nın kirasını ödeyemeyen esnafı icraya vermesi Meclis gündeminde

CHP'li Levent Gök, Diyanet Vakfının kirasını ödeyemeyen esnafı icraya vermesini TBMM gündemine taşıdı.

Diyanet Vakfı'nın kirasını ödeyemeyen esnafı icraya vermesi Meclis gündeminde

Bingöl’de Hacı Hıdır Camii Pasajında Diyanet Vakfı’na ait olan dükkânlarda kiracı olan esnaf, aylardır kepenk açamadığı için siftah dahi yapamadıklarını ve kiralarını ödeyemedikleri için icralık olduklarını söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Diyanet Vakfı’nın kirasını ödeyemeyen esnafı icraya vermesini, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergeyle TBMM gündemine taşıdı.

Gök, önergesinde koronavirüs salgınının getirdiği koşullar ve alınan önlemler sebebiyle aylarca kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın zor günler geçirmeye devam ettiğini, işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaf sayısının gün geçtikçe arttığını vurguladı. Esnafın belini büken giderlerin başında kira maliyetlerinin geldiğini vurgulayan Gök, salgın süresince verilen kısıtlı kira yardımlarının yetersiz kaldığının altını çizdi.

Salgın koşullarıyla ağırlaşan ekonomik krizde Diyanet Vakfı’nın kiracısı olan esnafın da kiralarını ödeyemez hale geldiğini belirten Gök, “Diyanet Vakfı kriz içerisinde bulunan kiracılarını icraya vermiştir. Konuya ilişkin CİMER’e başvuru yaparak mağduriyetlerini ifade eden esnafa doğrudan Vakfa müracaat etmeleri yönünde bir cevap verilmiş, Diyanet Vakfı kiracılarının başvuru ve taleplerine karşı duyarsız kalmıştır” ifadelerini kullandı.

Gök, şu sorulara yanıt istedi:

“Kiralarını ödeyemedikleri için Türkiye Diyanet Vakfı tarafından icraya verilen esnaflarımızın sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?

2020 ve 2021 yıllarında kiralarını ödeyememiş veya eksik ödeme yapmış, Türkiye Diyanet Vakfı’nın kiracısı olan esnaflarımızın sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?

Türkiye Diyanet Vakfı’nın kiracısı konumunda bulunan esnaflarımızın sayısını illerimize göre açıklar mısınız?

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından icraya verilen esnaflarımıza Kovid-19 salgını süresince verilen kira desteklerini aylık temelde açıklar mısınız?

Pandemi süresince kira ödemelerini yapamadığı için icraya verilen esnaflarımızın borçlarının ödenmesi, ertelenmesi veya yapılandırılması amacıyla herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?”