Diyanet şimdi de 'akademi' kuracak!

AKP’li yetkililer, “model din görevlisi” ihtiyacına dikkat çekerek, bu düzenlemeyle “din istismarının” önüne geçecek nitelikli, donanımlı, kıraatı, hitabeti iyi din görevlilerinin yetişmesinin sağlanacağını iddia ediyor.

Diyanet şimdi de 'akademi' kuracak!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeni bir akademi oluşturulacağı iddia edildi.

Kamuoyunda skandal fetvalarla gündem olan Diyanet “imaj” kurtarma peşinde. Son olarak bazı deniz mahsullerinin haram olduğu çıkışıyla tepki çeken ve 2021 yılı bütçesi 13 milyar TL’ye çıkan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeni bir akademi oluşturulacağı iddia edildi.

Milliyet’in haberine göre tamamlanan düzenlemenin aynen yasalaşması durumunda, Diyanet’e bağlı din görevlisi olarak atanmak için Diyanet Akademisi mezunu olmak gerekecek. Yeni bir oluşumla Diyanet’te çalışan kesimi tam anlamıyla kontrolüne almak isteyen iktidarın akademisi, “Dini Yüksek İhtisas”, “Dini İhtisas” ve “Eğitim Merkezi” olarak üç bölümden oluşacak.

DİN GÖREVLİSİ YETİŞTİRECEK

Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması ve 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılının ilk gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. AKP’li yetkililer, “model din görevlisi” ihtiyacına dikkat çekerek, bu düzenlemeyle “din istismarının” önüne geçecek nitelikli, donanımlı, kıraatı, hitabeti iyi din görevlilerinin yetişmesinin sağlanacağını iddia ediyor.

Teklife göre, iki ayaklı oluşturulacak modelin ilk ayağında hali hazırda Diyanet bünyesinde çalışan din personelinin hizmet içi eğitimi gerçekleştirilecek. Bunun için yeni bir genel müdürlük ihdası öngörülüyor. Bir sonraki adımda ise yeni alımlardan sonra personelin ikinci bir elemeye tabi tutulmadan önce “hizmet öncesi eğitimi” planlanıyor.

Öte yandan Diyanet Başkanlığı’na bir tepki de İyi Parti’den geldi. İyi Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Cuma namazı hutbesinde Diyarbakır’ı fetheden İyaz Bin Ganem’in adını anıp Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsetmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nı eleştirdi. Çıray, “Zafer hutbesinde Atatürk yine anılmadı. Bu Diyanet’in arkasında durmayız” ifadelerini kullandı.