DİSK Emekli-Sen'den zam açıklaması: Bütçeden hakkımız olan payı istiyoruz

Emekli ücretlerine yapılacak olan zamlara ilişkin açıklama yapan Emekli-Sen, "İnsan onuruna yaraşır ücret mücadelemizi kazanacağız. İnsan onuruna yaraşır yaşamı kendi nasırlı ellerimizle kuracağız!" dedi.

DİSK Emekli-Sen'den zam açıklaması: Bütçeden hakkımız olan payı istiyoruz

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen), emeklilerin ücretlerine yapılacak zamlarla ilgili açıklama yaptı. Emekli-Sen Genel Merkezi önünde yapılan açıklamada, “AKP al zammını başına çal” ve “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz” sloganları atıldı.

Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine tepki göstererek, “Bu yıl ücretlere %100 zam yapılsa bile emeklinin zamlı ücreti açlık sınırında kalmaya devam edecektir. Bu durum emeklilerin ücret dağılımında ve ülkenin gelişmesinden aldıkları payda göz ardı edildiğinin göstergesidir ve biz emeklilere ‘Ölün’ demekten öteye geçmemektedir.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Ülkede 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 2590 Lira ve yoksulluk sınırı 8436 lira iken asgari ücrete yapılan zam ve TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla, emeklilere yapılacak zam oranının, emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır!

Birileri, işçi sınıfının kıt kanaat geçinerek patronlara, hükümete boyun eğmesini istemektedir! Birileri, emeklilerin evlerinde, üstelik böyle zorlu bir süreçte, ellerine geçmeden eriyen 3 kuruş ile ölümü beklemesini istemektedir!

Bir an olsun yılgınlığa düşmeyeceğiz! İşçi sınıfına tam boy saldırıyı sürdürüyorlar. Susup köşemize sinmemizi, sınıf mücadelesinden emekli olmamızı bekliyorlar.

Yok öyle yağma!

Biliyoruz ki, emeklilerin çok büyük bir bölümü asgari ücret altında ve hatta açlık sınırı altında yaşam mücadelesi vermeye devam edecektir.  Bu yıl ücretlere %100 zam yapılsa bile emeklinin zamlı ücreti açlık sınırında kalmaya devam edecektir. Bu durum emeklilerin ücret dağılımında ve ülkenin gelişmesinden aldıkları payda göz ardı edildiğinin göstergesidir ve biz emeklilere ‘Ölün’ demekten öteye geçmemektedir.

Taleplerimiz Nettir:

  • Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret almak,
  • Emekli ücretlerinin sadece enflasyona endeksli değil,milli gelir artışı göz önüne alınarak belirlenmesi ve asgari ücret altında ücret belirlenmemesi,
  • Acilen bir intibak yasasının hayata geçirilmesi,
  • Emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yaratılan sorunun bir an önce eşitlikçi bir çözüme kavuşturulması.

İlan ediyoruz; biz hem asgari ücretli işçilere yapılan zulmün hem de bize reva görülen bu insanlık dışı zamlar karşısında yılgınlığa kapılmayacağız.

Meşru ve demokratik zeminde hak mücadelemizi sürdüreceğiz. Taleplerimizden geri adım atmadan; daha güçlü ve örgütlü şekilde mücadele bayrağını yükselteceğiz! İnsan onuruna yaraşır ücret mücadelemizi kazanacağız. İnsan onuruna yaraşır yaşamı kendi nasırlı ellerimizle kuracağız!”