Dışişleri Bakanlığı, 'istenmeyen kişi' kararına engel olmak istedi: Erdoğan ikna edilemedi

Erdoğan'ın 10 büyükelçiyi istenmeyen kişi ilan etmesi sonrasında Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ı ikna etmeye çalıştı fakat başarılı olamadı.

Dışişleri Bakanlığı, 'istenmeyen kişi' kararına engel olmak istedi: Erdoğan ikna edilemedi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyaretinden dönerken, “Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz” sözleriyle işaret ettiği 10 büyükelçinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesine yönelik talimatın Dışişleri Bakanlığı’na aynı gün iletildiği öğrenildi.

ANKA’dan Duygu Güvenç’in haberine göre, Bakanlığın Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen bu talimat karşısında iki gün boyunca girişimde bulunduğu ancak başarılı olamadığı ifade edildi.

Erdoğan’ın Afrika gezisinin ardından Dışişleri Bakanlığı’na büyükelçilerin “persona non grata” ilan edilmesi için talimat verildi. Ancak habere göre ikili siyasi ilişkileri ele alan daireler bunu durdurmak için aksi görüş belirtti ve hiyerarşi içerisinde bu görüşler Erdoğan’a iletilmesi amacıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sunuldu. İki gündür yapılan tüm girişimlere rağmen Erdoğan’ın talimatından vazgeçmediği öğrenildi.

Erdoğan’ın açıklamasının ardından söz konusu 10 büyükelçilik de başta Protokol Dairesi olmak üzere Dışişleri ile temasa geçerek bilgi almaya çalıştı ancak kendilerine henüz bir tebliğ yapılmadığı öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, Büyükelçilere Türkiye’den ayrılmaları için henüz bir tebliğ iletilmediğini ifade etti.

Diplomasideki “karşılıklılık ilkesi” uyarınca 10 büyükelçinin istenmeyen kişi ilan edilmesi halinde Türkiye’nin bu ülkelerdeki büyükelçilerinin de aynı yöntemle geri gönderilmesi gündeme gelecek.