'Dış mihraklar araştırılsın' önergesine AKP ve MHP oylarıyla ret

İktidarın söylemlerinde sık sık sarıldığı ‘dış güçler’in açığa çıkarılmasına yönelik araştırma önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

'Dış mihraklar araştırılsın' önergesine AKP ve MHP oylarıyla ret

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkan Vekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında bir araya geldi. Oturumda, HDP’nin ‘dış güçler’in açığa çıkarılmasına dönük araştırma önergesi görüşüldü.

AKP adına konuşan Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, önergenin karşısında olduklarını söyledi. Yıldız, gerekçelerini özetle şöyle açıkladı:

“Tabii ki bu konular bütün devletlerde, yürütmede istihbarat teşkilatı ile -en yüksek düzeyde- başbakan, cumhurbaşkanı arasında en gizli yürütülen konulardır, çoğu zamanda çok sınırlı bilinir, gizli kalır. Dolayısıyla konunun burada bir araştırma komisyonunda tartışılması hem amaca hizmet etmez hem de uluslararası ilişkilerimize gereksiz hasar verir. Çekineceğimiz bir konu olduğundan değil ama bu gayelerle, bu düşüncelerle bu önergenin aleyhindeyiz.”

MHP’li Erkan Akçay ise, “Türkiye düşmanı bazı ülkeler ve odaklar tarafından desteklenip semirtilen terör örgütlerinin yıllarca yaptıkları terör saldırılarını on binlerce şehidimizi görmemek ve çoluk çocuk, yaşlı genç sivil vatandaş katleden terör örgütünü ve bu örgütleri destekleyen dış ülkelere, adını da verelim merak edenlere; Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliğinin bazı ülkeleri, hepsi de bizlerce, milletimizce, Türkiye Cumhuriyeti devletince malumdur. Bu ‘dış güçler’ faktörünü görmemek tam bir aymazlıktır veya iş birliğidir” dedi.

Bu konuşmaların ardından HDP’nin önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.