Demirtaş'tan erken seçim açıklaması

Demirtaş, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın lideri olduğu AKP ve milliyetçi müttefiklerine muhalif olanların "ortak demokratik ilkeler" üzerinde uzlaşarak 2023 yılında yapılması planlanan seçimlere kadar beklemek yerine hemen ittifak oluşturmaları gerektiğini söyledi.

Demirtaş'tan erken seçim açıklaması

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “erken seçim” ihtimaline ilişkin AKP’nin ekonomik kriz daha da derinleşmeden erken seçime gitmek isteyebileceğini söyledi.

Demirtaş, Türkiye’de muhalefetin gittikçe artan baskıya ve muhalefeti bölme çabalarına karşı birleşmesi gerektiğini ifade etti.

Demirtaş, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın lideri olduğu AKP ve milliyetçi müttefiklerine muhalif olanların “ortak demokratik ilkeler” üzerinde uzlaşarak 2023 yılında yapılması planlanan seçimlere kadar beklemek yerine hemen ittifak oluşturmaları gerektiğini söyledi.

2016 yılından bu yana cezaevinde olan Demirtaş, Reuters haber ajansının sorularına verdiği yanıtlarda, demokrasi için birlikte mücadele etmek isteyen tüm tarafların birleşmesi gerektiğini vurguladı. Demirtaş soruları sözlü olarak cevapladı ve avukatı da cevapları yazılı hale getirdi.

ERKEN SEÇİM BEKLENTİSİ

Erken seçim ihtimaline değinen Demirtaş, AKP’nin ekonomik kriz daha da derinleşmeden erken seçime gitmek isteyebileceğini söyledi.

Ekonomik krizin derinleşmesi durumunda sosyal patlamalar olabileceğini kaydeden Demirtaş, AKP’nin de bundan kaçınmak için erken seçime gidebileceğini, her duruma hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Dört yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunan Demirtaş cezaevi koşullarına da değindi, kendisini iyi hissettiğini, moralinin yerinde olduğunu ve vicdanının rahat olduğunu belirtti. “Neyse ki halkın parasını çaldığım için cezaevinde değilim” dedi.

Demirtaş, “Evlerimizden bir gece yarısı yasa dışı şekilde alındık ve siyasi rehinelere dönüştürüldük. Bu nedenle gururluyuz. Bizi buraya atanlar utanç ve sıkıntı içinde. Tarihin kirli sayfalarına geçtiler” dedi.

ACİL İTTİFAK ÇAĞRISI

Selahattin Demirtaş geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından üç buçuk yıl hapis cezasına mahkum olmuştu. Hakkında açılan ana dava ise hala devam ediyor. Demirtaş terör bağlantılı suçlamalar sebebiyle cezaevinde tutuluyor. HDP eski Eş Genel Başkanı ise bu suçlamaları reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Demirtaş’ın cezaevinde tutulmasının çoğulculuk ve tartışma ortamını kısıtlamanın bir kılıfı olduğunu belirtmişti.

Baskı ve tahribatın her geçen gün arttığını söyleyen Selahattin Demirtaş, bu nedenle de seçimi beklemeden bugünden itibaren bir demokrasi ittifakının kurulmasının çok anlamlı ve değerli olacağını belirtti.

Demirtaş HDP hakkındaki kapatma davasının, daha önce parti kapatmalara karşı çıkan Erdoğan ve AKP’nin kurucu ilkelerini bir kenara bıraktığını gösterdiğini söyledi.

AKP’nin iktidarda kalmaktan başka ne bir amacı ne de hedefi olduğunu söyleyen Demirtaş, HDP’yi kapatma davasının amaçlarından birinin muhalefet içinde anlaşmazlık yaratmak, muhalefeti bölmek ve zayıflatmak olduğu görüşünü savundu. Demirtaş, muhalefeti bu tuzağa düşmeme konusunda uyardı.