Davutoğlu, Suriye savaşındaki sorumluluğunu unuttu

Ahmet Davutoğlu, Rudaw'dan Maşallah Dekak'a verdiği röportajda Suriye konusunda tavrının değişmediğini bir kez daha kanıtlamış oldu.

Davutoğlu, Suriye savaşındaki sorumluluğunu unuttu

AKP iktidarının Suriye politikasının mimarlarından olan şimdinin Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Rudaw’dan Maşallah Dekak’a verdiği röportajda Suriye konusunda tavrının değişmediğini bir kez daha kanıtlamış oldu. Daha önce cihatçı terör örgütü IŞİD için “öfkeli çocuklar” tanımı yaparak büyük tepki toplayan Davutoğlu, Suriye’nin uğradığı yıkımı meşru Suriye hükümetinin üzerine atarak şunları kaydetti:

“Aslında ilişkilerimizin iyi olduğu dönemde de bunları konuştuk. Yine ilişkilerimizin olduğu 2011 yılında, 4 veya 5 nisanda ki daha olaylar yeni başlamıştı, Beşar Esad’a giderek reform ihtiyacı var dedim. Mısır’da, Libya’da, Yemen’de yaşananların burada yaşanmaması için Suriye’de sistemi reforme edecek tedbirler alalım dedik. Bir dostunuz olarak bunu söylüyoruz dediğimde, gündeme getirdiğim konulardan biri de Suriye’deki Kürtlerin haklarıydı. Suriye’deki Kürtlerin o dönemde vatandaşlık hakları dahi yoktu. Kendilerine vatandaşlık haklarının verilmesinin ve Suriye’deki Kürtlerin haklarının tanınmasının Suriye’nin birliği için gerekli olduğunu anlattım. Çok küçük düzeltmeler yaptı ama maalesef hiç bir zaman reformları hayata geçirmediği için Suriye bugün karşı karşıya kaldığı felaketlerle yüz yüze geldi.

İlişkilerin bozulmasının sebebi ne benim ne de Türkiye Cumhuriyeti hükümeti. İlişkilerin bozulmasının sebebi kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan zalim rejimdir. Haleb’i, Humus’u, Deyrizor’u havadan bombalayan bir yönetim, varil bombalarıyla, kimyasal silahlarla bombalayan bu yönetimdi esas bu ilişkilerin bozulmasına sebep olan.”