Cumhur İttifakı'nda seçim yasası çatlağı

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin iddialarına göre Cumhur İttifakı'nın bir süredir gündemde tuttuğu seçim yasası tartışmalarında anlaşmazlık bulunuyor.

Cumhur İttifakı'nda seçim yasası çatlağı

Cumhur İttifakı’nın bir süredir gündeme getirdiği seçim yasasında değişikliğe gidileceği haberlerinden sonra, AKP ve MHP’nin seçim yasası hakkında farklı görüşte oldukları maddelerin olduğu kulislerde konuşuluyor.

Yandaş yazar Abdulkadir Selvi’nin yazısına göre iki parti seçim barajının yüzde 5’e indirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

Daha önce AKP’nin çalışmasında baraj için yüzde 7 seçeneğinin öne çıktığı bildirilmişti, ancak bu noktada MHP’nin tercihi öne çıkmış gibi duruyor.

İki maddeninse Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin onayından sonra ele alınacağı belirtildi.

BARAJ KONUSUNDA MHP’NİN İSTEĞİ ÖNE ÇIKTI

MHP’nin ittifak içine de baraj getirilmesini istediği, ittifaksız seçime giren parti için seçim barajı yüzde 5’e indirilirken, ittifak halinde seçime girecek partiler açısından ayrı bir seçim barajı getirilmesini önerdiği kaydedildi.

Buna göre MHP, ittifak halinde seçimlere giren partiler açısından yüzde 10 barajının korunmasını isterken, AKP buna sıcak bakmıyor.

Habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan bu madde için “Gerek yok” demişti ama Bahçeli ısrarlı olursa yeniden değerlendirilecek.

DARALTILMIŞ BÖLGE MHP’YE UYGUN DEĞİL

Görüşmelerde diğer anlaşmazlığınsa ‘daraltılmış bölge’ konusunda yaşandığı belirtildi.

Buna göre AKP daraltılmış seçim sistemine geçilmesini isterken, bu defa MHP’nin sıcak bakmıyor. AKP, milletvekili sayısı 30’u aşan büyükşehirlerde seçim çevrelerinin yedi milletvekiline göre bölünmesini öneriyor. MHP ise bu sisteminde milletvekili kaybedeceğini düşünerek, mevcut sistemin devamını istiyor