Covid-19 tedavisinde kullanılan tartışmalı ilacın kullanımı durduruldu

Hidroksiklorokin ilacı Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi rehberinden çıkarıldı.

Covid-19 tedavisinde kullanılan tartışmalı ilacın kullanımı durduruldu

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs (Covid-19) tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ilacını tedavi rehberinden çıkardı.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ilacını tedavi rehberinden çıkardı. Sıtma ilacı olarak bilinen etken maddeli ilaç, Covid-19 hastalarına evde veya hastanede verilmeyecek.

Alınan yeni karara göre, etkinliği ve yan etkileri bir süredir tartışılan hidroksiklorokin ilacı, Covid-19 tedavisinde artık kullanılmayacak.

TTB DUYURDU

Hidroksiklorokin ilacının Sağlık Bakanlığı tarafından rehberden çıkarıldığını bildiren TTB’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “COVID-19’a karşı etkili olmadığı gibi yan etkileri de bilinmesine ve TTB olarak tüm uyarılarımıza rağmen, hidroksiklorokin ilacı ancak bugün Sağlık Bakanlığı tarafından rehberden çıkarıldı” denildi.

Açıklamada, “Bilimsel bilgiden yana olmaya ve doğruları söylemeye devam edeceğiz!” ifadeleri kullanıldı.

KOCA’NIN ÖVÜNDÜĞÜ İLAÇ

15 Nisan 2020 tarihindeki basın toplantısında hidroksiklorokini dünyada en yaygın kullanan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bütün vakalara ve şüpheli vakalara hidroksiklorokin başladıklarını, bu ilacın diğer ülkelerde ancak ciddi durumdaki hastalara verilmesine karşılık kendilerinin en erken aşamada kullandıklarını övünerek açıklamış ve tedavideki başarılarını da buna bağlamıştı.

SITMA İLACI HİDROKSİKLOROKİN NEDİR?

Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin (HCQ), belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisi için kullanılan bir ilaçtır.