Covid-19 nedeniyle 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı yaşamını yitirdi

Dr. Nilay Aksoy, "Eczacılar Odası’ndan aldığım bilgiye göre bu süreçte 51 eczacı meslektaşımızı ve 19 eczane çalışanı arkadaşımızı kaybettik." dedi.

Covid-19 nedeniyle 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı yaşamını yitirdi

Türkiye 1 yılı aşkın süredir koronavirüs salgınıyla mücadele ederken 14 Mayıs Eczacılar Günü’nde acı tablo bir kez daha ortaya çıktı. 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Altınbaş Üniversitesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nilay Aksoy, eczacıların yaşadıklarını anlattı.

Pandeminin toplum eczaneleri üzerinde büyük bir etki yaratarak eczacıların ve çalışanlarının çalışma hayatlarında değişikliklere yol açtığını belirten Dr. Aksoy, Pek çok kişi pandemi sırasında hastanelere başvurmaktan kaçınarak şikâyetleri için eczaneye gitmeyi tercih etti. Eczacıların iş yükü arttı. Toplum eczacıları, ülkenin her yerinde ilaç, eczacılık ve sağlık hizmetleri sunan birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları oldular.”

Covid-19 tedavisinde zaman zaman ciddi tedarik güçlükleri yaşandığını belirten Aksoy, bu yüzden çok sayıda eczacının sağlıkta şiddet mağduru olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“O dönemde maske ve dezenfektanlara aşırı talep nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşanmış ve bu ürünlerin maliyetlerinin üreticiler tarafından aniden artırılması sonucu eczacılar halktan olumsuz tepkilere maruz kalmışlardı. Bu haksız tepkilere rağmen eczacılar pes etmeyip hizmete devam ettiler. Kuyrukların oluşmasına neden olan bedava maske dağıtımının sorumluluğu da üstlendiler, eczaneler içinde yoğunluklar oluştu, sistem zaman zaman çalışmadı. Bu yoğunluk, normal ilaç hizmetinde zorluklara neden oldu ve Covid-19 ile enfeksiyon riskini artırdı.”

Aksoy, ifadelerini şöyle bitirdi:

“Eczacılar Odası’ndan aldığım bilgiye göre bu süreçte 51 eczacı meslektaşımızı ve 19 eczane çalışanı arkadaşımızı kaybettik. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Kendilerini saygıyla anıyoruz. Eczacılar pandemide ön saflarda savaşanlar arasında. Halkı pandemi hakkında bilgilendirdiler, önlemler konusunda aydınlattılar ve sıkı çalışmaya devam ettiler. Pandemi olsun ya da olmasın tüm eczacılarımıza emekleri ve fedakârlıkları için çok teşekkür ederiz. Sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan, özveri ve gayret içerisinde görevlerini yapan tüm eczacılarımızın 14 Mayıs Eczacılık Günü kutlu olsun”