Covid-19: 240 ülkenin 55'inde vaka sayıları hâlâ artış eğilimi gösteriyor

240 ülkenin 55'inde vaka sayıları hâlâ artış eğilimi gösteriyor. Sokağa çıkma tedbirlerinin uygulandığı ilk pandemi günlerinde 50 milyon vakaya çıkılmasının yaklaşık bir yıl sürdüğüne dikkat çekti.

Covid-19: 240 ülkenin 55'inde vaka sayıları hâlâ artış eğilimi gösteriyor

Covid-19 pandemisi vakalarının 250 milyonu geçti.  Son dönemdeki en yüksek vaka artışlarının ise Avrupa’nın doğusunda görüldü.

Reuters ajansının analizine göre, son üç ayda küresel çaptaki günlük vaka artışı yüzde 36 oranında azalmış olsa da, Delta varyantı nedeniyle her 90 günde bir 50 milyon kişi daha Covid’e yakalanıyor. Reuters, sokağa çıkma tedbirlerinin uygulandığı ilk pandemi günlerinde 50 milyon vakaya çıkılmasının yaklaşık bir yıl sürdüğüne dikkat çekti.

Son verilere göre, 240 ülkenin 55’inde vaka sayıları hâlâ artış eğilimi gösteriyor. Rusya, Ukrayna ve Yunanistan’da son günlerdeki yeni vakalar rekor seviyelere çıkmış durumda. Doğu Avrupa’nın en düşük aşılama oranlarına sahip bölge olduğu, dünya çapında raporlanan tüm yeni vakaların yarısından fazlasının da Avrupa’da görüldüğü belirtiliyor. Reuters analizine göre, Avrupa’da her dört günde 1 milyon yeni vaka tespit ediliyor.

Öte yandan, dünya nüfusunun yarısından fazlası henüz bir doz aşı bile olmadı. Yoksul ülkelerin bazılarında, aşılanma oranları nüfusun yüzde 5’inin altında.