Çorlu Tren Katliamı davasında savcı hakkında suç duyurusu

Çorlu Tren Katliamı davasında ‘suçluları koruduğu’ öne sürülen davanın savcısı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Davacı aileler, "Heyetiniz katilleri koruyor" dedi.

Çorlu Tren Katliamı davasında savcı hakkında suç duyurusu

Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de yedisi çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, en az 318 kişinin yaralandığı tren katliamının sekizinci duruşmasında,. davanın savcısı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi Katliamda yakınlarını kaybedenler, Özkurşun’un dosyayı yavaşlattığını belirtiyordu. Çorlu Tren Katliamı davasının 8’inci duruşması dün Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görüldü. Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ayrıca sanıkların ‘olası kastla insan öldürme’den ek savunmasını istedi.

Duruşmada ilk sözü alan Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz, 3 yıldır gerçek sorumluları beklediklerini söyledi. Sanık koltuklarının bomboş olduğuna dikkat çeken Öz, “Adalet yoksa bu mahkeme hiç olmasın” dedi.

Kazada eşini kaybeden Saliha Erbil ise “Neden adil bir yargılama yapılamıyor? Üç yıldır bizi neyi bekliyoruz? Eğer yargılamayacaksanız çekilin” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Mısra Öz, şunları dile getirdi: “Savcı Galip Yılmaz Özkurşun; altı aydır ne yaptı merak ediyorum. Biz sizin gül cemalinizi görmek için altı ay beklemedik. İddianamenin içinde üç yıldır 25 kişiyi öldüren Binali Yıldırım, Ahmet Aslan, İsa Apaydın yok. Heyetiniz katilleri koruyor. Katilleri koruyor savcınız. Sağlanamamış adalet savcının omuzlarında.” Mahkeme Başkanı ise Mısra Öz’ün sözlerinden sonra “Katilleri korumak gibi bir misyonumuz da amacımız da yok” diye cevap verdi.

Ailelerin avukatı Can Atalay, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gölgesinin bu dosyaya düştüğü açık. Savcı Özkurşun suçluları koruyor” dedi. Avukat Can Atalay, Savcı Galip Yılmaz Özkurşun için görevi kötüye kullanmaktan ve adil yargılamayı etkilemekten suç duyurusu yapılmasını istedi.

Savcı, mütalaasını okudu. Sanıklara olası kastla öldürme suçlaması nedeniyle ek savunma hakkı verildi. Sanıklar, önceki savunmalarının geçerli olduğunu belirtip süre istemedi.

Davada Savcı Özkurşun hakkında suç duyurusunda bulunulması talebi kabul edildi. Dosyadan ayrılan soruşturmaların akıbetinin sorulmasına, yeni keşif talebi ve bir kısım TCDD yöneticilerinin tanık olarak dinlenilmesi taleplerinin soruşturma akıbetlerinin sorulmasından sonra yeniden değerlendirilmesine karar verildi. Dava, 25 Ocak 2022’ye ertelendi.

EN ÜST SINIRDAN CEZA ALACAKLAR

Mahkeme heyetinin kararını açıklamasından sonra yakınlarını kaybeden aileler Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı önüne gelerek “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganıyla savcıyı protesto etti.

Burada konuşan Avukat Atalay, “Dört alt düzey görevliye bu işi yıkamazsınız dedi mahkeme heyeti. Manası şudur: Bu sanıkların en azında bir bölümü, olası kasıtla insan öldürmekten ve yaralamadan ceza alabilir fakat yeni gelecek olanlar da olası kasıtla, yani olabilecek en üst sınırdan ceza alacak. Bu soruşturma savcısı, üç yıldır soruşturma aşamasında hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz bilirkişilerin hazırladığı raporla sorumluluğun yukarı gittiğini biliyor. Biliyor ve bir şey yapmadı. Yandaşın cebini düşünerek siz iş yapıyorsanız, yargılanacaksınız.”