Çin'den G7'ye: ABD ağır hasta, reçete yazın

Lijian, “Ağır hasta durumdaki ABD için G7’nin acilen bir reçete yazması gerektiğini” söyledi.

Çin'den G7'ye: ABD ağır hasta, reçete yazın

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, günlük basın toplantısında, G7 zirve bildirisinde Çin’i hedef alan ifadelere tepki gösterdi. Lijian, “Ağır hasta durumdaki ABD için G7’nin acilen bir reçete yazması gerektiğini” söyledi.

Zhao Lijian, basın toplantısında, Çin’le ilgili konulara değinilen G7 zirvesi bildirisinde Hong Kong, Xinjiang, Taiwan ve denizcilik konularında Çin’e kasten iftira atılarak Çin’in içişlerine müdahale edildiğine dikkati çekerek, Çin’in buna şiddetle karşı çıktığını belirtti.

Sözcü, “Bu davranış, BM Şartı’nın amaç ve ilkelerini, barış, kalkınma, işbirliği ve ortak kazanca dayalı gidişatı ciddi şekilde ihlal ederek ABD gibi diğer az sayıdaki ülkelerin zıtlaşmayı yaratarak fikir ayrılığını genişletme konusundaki kötü niyetini ortaya koyuyor. Xinjiang, Hong Kong ve Tiawan ile ilgili meseleler, tamamen Çin’in iç işleridir ve herhangi bir dış gücün müdahale etmesine izin verilmez. Çin’in ulusal egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarlarını koruma kararlılığı sarsılmaz” dedi.

Dünyanın çok kutuplulaşması ve uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesinin çağın karşı konulmaz eğilimleri olduğunu vurgulayan Zhao, bir ülke veya birkaç devletten oluşan bir grubun dünyaya hakim olduğu dönemin artık tarihte kaldığını dile getirtti.

Zhao, günümüzde uluslararası toplumun küçük çevreye dayalı “grup siyayeti” yerine gerçek bir çok taraflılığı uygulaması gerektiğini de sözlerine ekledi.