Çin'den BBC'ye yayın yasağı

Yasak kararı, geçen hafta İngiltere hükümetinin Çin devlet televizyon kanalının yayın ruhsatının iptal edilmesinin ardından alındı.

Çin'den BBC'ye yayın yasağı

Pekin yönetimi, İngiliz haber kurumu BBC’nin televizyon yayınlarına Çin’de yasak koydu. Çin Ulusal Radyo ve Televizyon Dairesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, ‘BBC’nin Çin ile ilgili yayınlarının gerçek ve tarafsız olma ilkelerini ciddi bir şekilde ihlal ettiği ve Çin’in ulusal güvenliği ve çıkarlarına da zarar verdiği’ belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin’in kararını kabul edilemez olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de dünkü günlük basın toplantısında Çin’in kararından duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

Çin’deki Yabancı Muhabirleri Kulübü karara tepki gösterdi. Kulüp yönetiminin açıklamasında, Çin’in yabancı basın mensuplarını Çin yönetiminin çizgisine uymaya zorladığı iddia edildi. Çin’in Londra’daki büyükelçiliği ise, BBC’yi “acımasızca uydurma haber yaymakla” suçladı. Büyükelçiliğin açıklamasında ayrıca, “Basın özgürlüğü denilen şey yanlış bilgi yaymak ve başka ülkelere iftira atmak için kullanılan bir bahaneden başka birşey değil” denildi.

BBC World News kanalı Çin’deki kablolu yayın paketlerine alınmıyordu ve bu yayınlar sadece bazı ev ve otellere ulaşabiliyordu. Pekin’de görev yapan iki Reuters muhabiri BBC’nin bir anda yayından kalktığını farkettiklerini belirtti. BBC’nin karara tepki olarak yayınladığı mesajında, kurumun “dünyanın en güvenilir uluslararası haber yayıncısı” olduğu ve “adil, tarafsız ve korkusuz bir şekilde” dünyadan haberler yayınladığı ifadeleri yer aldı.