"Cihatçıların Türk askerine saldırması Türk sağı açısından herhangi bir önem arz etmiyor"

Fatih Yaşlı "Türkistan İslam Partisi Türkiye üzerinden gelip Suriye'de cihatçı terör unsurlarından biri haline gelmiş, HTŞ ile El Kaide ile birlikte hareket ediyormuş, burada Türk askerine saldırı olmuş bunlar Türk sağı açısından herhangi bir önem arz etmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Akademisyen Dr. Fatih Yaşlı, Manifesto TV’de yayınlanan Manifesto’nun Gündemi programında, ülkücü hareketin misyonuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Barın olaylarına ilişkin paylaşımlarını değerlendiren Yaşlı, bunun bir siyasi yatırım olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Onların durdukları yerden temel mesele esas olarak geleneksel olarak oturdukları yerden kaynaklanıyor, o da Türkçülük-Turancılık meselesi. Türkiye’de ülkücü hareketi geçmişine dönüp baktığımızda iki tarihsel düşmanı vardır, birisi Rusya’dır birisi de Çin’dir. Rusya’nın ve sonrasında Sovyetler Birliği’nin düşman kategorisine yerleştirilmesi Öncelikle Rusya ve Osmanlı arasındaki ilişkiler üzerinden kaynaklanır sonrasında da antikomünizm üzerinden kaynaklanır. Çin meselesi de biraz daha geçmişe gidilir ise, Osmanlı Selçuklu öncesi Orta Asya’daki mitolojik Türk varlığı üzerinden orada Çin ile Türkler arasında mevcut olduğu iddia edilen savaş, kavga, çatışma üzerinden böyle bir gündem yaratılır. Bana şaşırtıcı ya da hatalı gelmiyor, ülkücülük, milliyetçilik, sağcılık birtakım genel ilkeler üzerinden değil de daha çok pragmatizm üzerinden işler. Burada da benzer bir durum söz konusu. Bir süredir Türkiye siyasetinde sadece ülkücüler değil muhalefetteki bütün partiler AKP MHP bloğunu sıkıştırmak adına Uygur meselesini Türkiye siyasetinin gündemine  getiriyor, buradan bir gündem yaratmaya çalışıyorlar. Bu açıdan O günkü Twitter’dan yapılan paylaşımları da bu anlamda şaşırtıcı bulmadım.

Meral Akşener bir yandan MHP’ye “bakın siz nasıl soydaşlarımıza anmazsınız diye bir mesaj yolluyor ve dolayısıyla MHP’nin tabanına oynuyor.  Aynı şekilde AKP’nin tabanına da oynuyor. Siz dünyanın her tarafındaki Müslümanlara da Türklere yönelik birtakım saldırılar katliamlar söz konusu olduğunda ses çıkartınızı iddia ediyorsunuz çok basit bir örnek Myanmar’da Müslümanlara yönelik katliamlar olduğu iddiası üzerinden AKP iktidarı bir sürü yaygara koparmıştı ama şimdi bu mesele karşısında bir sessizlik var. Dolayısıyla bunun güncel bir siyasi yatırım olduğunu söylemek lazım.

MHP’nin sessizliği karşısında İyi Parti’nin Akşener’in yapmış olduğu yatırımın benzeri ABB Başkanı Mansur Yavaş da yapıyor. Gün gün üzerine Cumhurbaşkanlığı yükü biniyor tırnak içerisinde söyleyelim bunu. AKP-MHP bloğuna karşı onların adayı olacağı kesin olan Erdoğan’a karşı Cumhurbaşkanı adayı kim olacak diye bakıldığında düzen muhalefetinin unsurlarından birisinin Cumhurbaşkanlığı adaylarından birisinin Mansur Yavaş olduğunu görüyoruz. Bu açıdan da şaşırtıcı değil.

Bir de tabii bu meselenin bir de dış bağlamı var. O dış bağlam da şu; Biden yönetimi ile birlikte bir süredir Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin ve Rusya karşı bir tür yeni Soğuk Savaş başlattığını söylüyoruz. O soğuk Savaş’ın cephelerinden bir biri hiç kuşkusuz Uygur meselesi. Doğu Türkistan ya da Çinlilerin adlandırması ile Sincan, ABD Çin’i bir şekilde insan hakları etnik gruplar üzerindeki baskı soykırım gibi argümanlarla sıkıştıracak bu belli. AKP Biden yöntemine tekrar yanaşmaya çalışırken bu konuda hiçbir ses çıkartmıyor. Akşener ise bakın biz buradayız eğer bize almak istiyorsanız Türk sağı, geleneksel misyonunu bir kez daha yerine getirebilir. Nasıl Soğuk Savaş döneminde biz sizin gönüllü emir eriniz olduysak tıpkı o zaman olduğu gibi şimdi de Çin meselesinde biz sizin ordunuza asker piyade olarak yazılabiliriz bunda bir sakınca yok. Dolayısıyla oraya bir mesaj veriyor.

Bütün bunları topladığımızda da Türkistan İslam Partisi Türkiye üzerinden gelip Suriye’de cihatçı terör unsurlarından biri haline gelmiş, HTŞ ile El Kaide ile birlikte hareket ediyormuş, burada Türk askerine saldırı olmuş bunlar Türk sağı açısından herhangi bir önem arz etmiyor.”

Programın tamamını izlemek için: