Cihatçı terör örgütü Taliban, ağır silah ve zırhlı araç ihracına başladı

ABD basınında yer alan haberlere göre, 4 yıl önce ABD, Afgan kuvvetlerine 208 uçak ve 4,700 Humvee de dahil olmak üzere 75.000 araç verdi, bunların çoğu şu anda Taliban'ın elinde. Bölgeden gelen son görüntüler ile Taliban'ın silah kaçaklığı yaptığı ortaya çıktı. Söz konusu görüntülerde onlarca ABD zırhlısının satılmak üzere Pakistan'a nakledildiği görülüyor.

Cihatçı terör örgütü Taliban, ağır silah ve zırhlı araç ihracına başladı

Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesi ve ABD tarafından donatılan Afgan ordusunun direniş göstermeden geri çekilmesi Taliban’ın modern silah, teçhizat ve zırhlı araçlara erişmesine neden oldu

Bölgeden gelen son görüntüler ile Taliban’ın silah kaçaklığı yaptığı ortaya çıktı. Söz konusu görüntülerde onlarca ABD zırhlısının satılmak üzere Pakistan’a nakledildiği görülüyor.

Uzmanlar Taliban’ın maddi kaynak yaratmak için bu adımı attığının altını çizerken, bu hamlenin pek çok terör örgütünün ABD silahlarına erişim sağlaması anlamına gelebileceği konusunda da uyarıyor.

Konu ile ilgili The Mirror gazetesine açıklamalarda bulunan adı açıklanmayan bir kaynak ‘Taliban’ın artık kaçan Afgan Ordusu’ndan arta kalan ve Amerikalılar tarafından kendilerine bağışlanan o kadar çok silahı var ki, şimdi onları ihraç ediyorlar’ dedi.

 

 

TALİBAN’IN ELİNDE HANGİ SİLAHLAR VAR?

ABD basınında yer alan haberlere göre, 4 yıl önce ABD, Afgan kuvvetlerine 208 uçak ve 4,700 Humvee de dahil olmak üzere 75.000 araç verdi, bunların çoğu şu anda Taliban’ın elinde.

Taliban’ın eline geçen teçhizat arasında Black Hawk helikopterleri ve A-29 Super Tucano saldırı uçağı bulunuyor.

Son dakika: Ve beklenen oldu… Taliban Pencşir için harekete geçtiSon dakika: Ve beklenen oldu… Taliban Pencşir için harekete geçti!

Uzmanlar, gelişmiş hava araçlarının eğitim olmadan kullanılmasının mümkün olmadığını belirtirken, Taliban’ın Amerikan teçhizatını ele geçirmesinin önemli bir propaganda aracı olduğuna dikkati çekiyor

Öte yandan Taliban’ın eline geçen küçük silahlar daha büyük endişe doğuruyor. ABD, geçen 20 yıl içinde Afgan güvenlik güçlerinin eğitim ve teçhizatına 83 milyar dolar harcadı.

Afgan güçlerinin geçen hafta sonu Kabil’den kaçmak için kullandığı en az 46 hava aracının Özbekistan’da olduğu bildirildi.