Cihat Yaycı’dan Montrö açıklaması: Bizim yumuşak karnımız değil

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı 104 emekli amiralin Montrö Boğazlar Sözleşmesi üzerine yayımladığı bildiri hakkında açıklamalarda bulundu.

Cihat Yaycı’dan Montrö açıklaması: Bizim yumuşak karnımız değil

Emekli amirallerin yayımladığı bildiri ile gündeme oturan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili ‘Mavi Vatan’ gündemli açıklamaları ile tanınan Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Doçent Doktor, emekli Tümamiral Cihat Yaycı’dan açıklama geldi.

Sosyal Medya hesabı üzerinden açıklama yapan Yaycı, “’Montrö bizim yumuşak karnımız, anlamıma gelecek ifadeler imzacı, bağıt devletlerden bir tanesinin (Yunanistan) bize bunu tehdit olarak kullanmasının yolunu açabilir. Marmara Denizi ve Boğazlar bizim toprağımızdır. Montrö kalkarsa İç Su Rejimi uygulanır. O zaman tüm kurallar Türkiye tarafından konulur. Diğer devletlerin bunu bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Anka’da yer alan habere göre Bildirinin yayınlanması öncesinde bir televizyon kanalında Cihat Yaycı’nın, Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi konusunda yaptığı açıklama da dikkat çekmişti. Yaycı’nın söz konusu açıklaması şöyle:

“Kanal İstanbul, deniz hukuku açısından Montrö sözleşmesini etkilemez. Türkiye 1936’nın Türkiye’si değil artık. Türkiye orta ölçekli güçlü bir devlet. İstanbul Boğazı uluslararası bir boğaz değil. Marmara denizi iç su rejimine tabi Türk gölüdür. Montrö feshedilmeye kalkılırsa diğer ülkeler zarar eder. Siz bir şeye benim yumuşak karnım şurası derseniz herkes buraya saldırır. Bizim yumuşak karnımız yok. Montrö bizim yumuşak karnımız değil. Bizi bununla kimse tehdit etmesin. Türkiye eski Türkiye değil. Çok güçlü devlet. Safsata var hikaye şu: Diyor ki ‘ABD batılılar Karadeniz’e girmek istiyorlar’. Karadeniz’de Montrö sözleşmesine göre bulundurabileceği kuvvet ve gün sayısının ancak yüzde 12’si yüzde 13’ü kullanılıyor şu an. Zaten daha fazlasını kullanırlar, ama kullanan yok.”