CHP'den HDP'ye 'birlikte yönetim' yanıtı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP HDP Eş Başkanı Pervin Buldan'ın "Millet İttifakı'ndan beklentimiz yok" çıkışı ve 'HDP'nin de olduğu yönetim' isteğiyle ilgili gelen soruya yanıt verdi.

CHP'den HDP'ye 'birlikte yönetim' yanıtı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın “Millet İttifakı’ndan beklentimiz yok” ve HDP’nin temsilcilerinin de olacağı yeni bir yönetime ihtiyaç var” şeklindeki sözleri üzerine konuştu.

Özel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili gelen soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Biz 16 Nisan rejime kast eden anayasa değişikliği görüşülürken defalarca söylemiştik, ‘Bu sistem istikrar değil istikrarsızlık getirir’ diye. Eskiden bir parti tek başına iktidar olursa hükümeti kuruyordu. Olamazsa 40 gün koalisyon konuşuluyordu. Sonra da ülke yönetiliyordu. Şimdi seçim geçiyor. 40’ı çıkmadan gelecek seçimin ittifakları konuşuluyor. Bu ittifak tartışmalarının bugünden seyre oturması, olgunlaşması zaten olanaklı değil. Kaldı ki CHP geçmiş seçime baktığımızda Millet İttifakı’nın içerisindeydi. Önümüzdeki seçimde ittifak yapar mı yapmaz mı, Millet İttifakı devam mı eder genişler mi, daralır mı; bunların hepsi partilerin yetkili organlarının vereceği kararlar ve yapacağı yetkilendirmelerden sonra olacak işler. Ama bu ülkeyi kimin ya da kimlerin yöneteceğine sandıkta millet karar verecek. Erdoğan aday olur mu olmaz mı bilmiyorum ama karşısına birkaç adayda da birleşilecek tek adayda mı konuşulacak. Biz Türkiye’yi yeniden demokrasiye döndüreceğiz. Bu inşadan sonra güçlü ve denetlenebilir bir parlamento.”

BULDAN NE DEMİŞTİ?

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, Mezopotamya Ajansı‘na verdiği röportajda, “Millet İttifakı’ndan size herhangi bir katılım çağrısı oldu mu?” sorusu üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

“Şimdi biz Millet İttifakı’nın içerisinde değiliz. Açıkçası şimdiye kadar hiç olmadık. Ne onlardan böyle bir çağrı geldi, ne bizde böyle bir heves var. Böyle bir amacımız da yok, buna ihtiyacımız da yok. Bizim zaten parlamento seçimlerinde yüzde 10 seçim barajı gibi bir sorunumuz yok. Parlamentoya girebilmek için herhangi bir ittifakın içerisinde olmamıza gerek yok. Kendi gücümüzle, halkın desteği ve gücüyle seçimlerde gücümüz oranında parlamentoya giriyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de değiştirme ve dönüştürme gücüne sahiptir HDP. O yüzden bizim Millet İttifakı’ndan da bir beklentimiz yok.”

Buldan ayrıca “Mevcut Cumhurbaşkanlığı yerine bu ülkeyi en demokratik şekilde kim yönetecekse, ama bunun içerisinde bizim de olacağımız, HDP’nin temsilcilerinin de olacağı yeni bir yönetime ihtiyaç var” demişti.