CHP'den AKP'ye 'Kuruluş Anayasası' cevabı: Kurucu derken hangi devleti yıkıyorsunuz?

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın yeni anayasanın isminin “Yeniden Kuruluş Anayasası” olacağı yönündeki sözlerine CHP'den yanıt geldi.

CHP'den AKP'ye 'Kuruluş Anayasası' cevabı: Kurucu derken hangi devleti yıkıyorsunuz?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin konuşan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın yeni anayasanın isminin “Yeniden Kuruluş Anayasası” olacağı yönündeki sözlerine ilişkin, “Kurucu derken hangi devleti yıkmayı planlıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Cumhuriyet‘te yer alan haberde, konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Karaca, “Güç zehirlenmesi yaşayanların, ucube tek adam rejimini halka dayatanların, tek adamın çöküşünde, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sürüklendiği çıkmazda çaresizlik içinde kıvrananların çabası nafiledir.” dedi.

“Kurucu derken hangi devleti yıkmayı planlıyorsunuz?” sorusunu yönelten Karaca, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü hatırlatalım:

‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’ Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi bellidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yönetim şekli Cumhuriyettir. Yeni anayasa yapma hevesiyle, içi boş sözlerle, Saray’ın dayatmalarıyla, gündem değiştirme çabalarıyla, yarattığınız sorunları gizleyemezsiniz” diye konuştu.

İktidarın mevcut Anayasaya bile uymadığını söyleyen Karaca, şunları kaydetti:

“Siz önce mevcut anayasaya uymayı öğrenin. Herkesi terörist ilan etmekten, hak ihlallerini meşrulaştırma girişimlerinden vazgeçin. ‘Bu ucube rejim anayasaya sığmadı, anayasayı ucube rejiime uyduralım’ demekten vazgeçin. Bu çabalar, nafiledir, gündem değiştirmedir. Bu konuda son söz söyleyecek en son kişinin Cahit Özkan olduğunu söylemek için geçmişine bakmak yeterlidir. Kendisine Uğur Mumcu’nun sözüyle cevap vermek isterim: ‘Haklıdan yana değil, güçlüden yana olanlar korkak ve kaypak olurlar. Güç merkezi değiştikçe dönerler fırıldak olurlar!’”

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Anayasa gündemine ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

“Çünkü Gazi Mustafa Kemal, İzmir İktisat Kongresi’nde yaptığı bir konuşmada, ‘Arkadaşlar ülkemizi düşman işgalinden kurtardık, topraklarımızdaki işgali sonlandırdık. Ancak aynı İstiklal mücadelesini ekonomide, diplomaside, hukukta, sağlıkta, havacılıkta, üretimde ve ihracatta her alanda gerçekleştirmeliyiz’ diyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, sistem olarak vatandaşlarımızın mutabakata vardığı bir metindir. Aksayan yönleri olabilir; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mevcut anayasanın içerisinde hiçbir şey ayet değildir. Önümüzdeki süreçte çıkacak olan metnin sivil, demokratik, milli iradeyi hâkim kılacağı, vesayete ve darbeye geçit vermeyeceğini, temel hak ve özgürlükleri, insan hak ve özgürlüklerini koruyan ve güçlendiren nitelikte olacağını ifade edebiliriz.”